Цветан Василев обвини синдиците на КТБ, че работят за Пеевски

Ексбанкерът твърди, че не той спъва връщането на парите на фалиралата банка

Цветан Василев обвини синдиците на КТБ, че работят за Пеевски

Синдиците на КТБ работят за интересите на Делян Пеевски, като лишават попълването на масата на несъстоятелността на фалиралата банка. Това е основното послание от поредното публично изявление на ексбанкера Цветан Василев, който е обвинен за източването на фалиралата банка.

Този път Василев, който продължава изгнаничеството си в Сърбия, е провокиран от публикувания от Ангел Донов и Кристи Маринова на 9 февруари анализ за длъжниците на банката.

От него става ясно, че фирми, свързвани с ексбанкера Цветан Василев и ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, са най-проблемните длъжници на фалиралия трезор. Синдиците са изброили 17 големи длъжници и свързани с тях дружества, които не само не желаят да си плащат огромните дългове към КТБ, но и създават редица юридически пречки средствата да се съберат по съдебен път.

За разлика от Цветан Василев, някогашният му бизнес партньор в схемите Делян Пеевски не е посочен като длъжник, който трябва да връща каквито и да било средства на КТБ.

Този факт явно е предизвикал гнева на Василев, който личи от най-новото му изявление.

По думите му истинският "ликвидатор“ на банката е Делян Пеевски, чийто "партньор“ е бившият премиер Бойко Борисов.

Василев посочва различни случаи на "кражба на имущество“, които били пропуснати в анализа на синдиците. Главното действащо лице в тях, според ексбанкера, е основният свидетел срещу него Бисер Лазов и неговите партньори.

"Сред най-скандалните от тях са кражбата на централата на КТБ на пл. "Гарибалди", кражбата на бившата сграда на "София Прес“ (станала обезпечение по кредити на фирми на Пеевски в „Първа инвестиционна банка“), кражбата на 160 дка регулирана земя на първа линия между Бяла и Обзор, кражбата на 120 дка регулирана земя във Велинград, кражбата на недовършен хотелски комплекс в Катарино (Разлог), кражбата на 50% от двете газоразпределителни компании "Си Ен Джи Марица“ и "Метамодул“ с помощта на фирми на друг длъжник на банката – Велин Георгиев (Оранжерии Петрич). Вложените инвестиции в тях, а и пазарните им оценки, надхвърлят 140 милиона лева“, твърди Василев.

Василев не просто отхвърля обвиненията на синдиците, че той пречи на събирането на парите на КТБ, но изброява редица примери за "безотговорно и вредоносно“ управление на активите на КТБ от страна на синдиците, което според Василев е в изгода на Делян Пеевски. Става дума за случаите "Техномаркет“, "Рубин – Плевен“, "Домо – Румъния“, "Странд – Бургас“, "ИПК Родина“, Зала "Универсиада“, "Дунарит“, "Авионамс“ и др.

В последните месеци няколко десни партии, сред които "Да, България“ и "Нова република“, поискаха смяна и пълна ревизия на дейността на синдиците на КТБ заради действия и бездействия, с които вредят на интересите на кредиторите на банката. Финансовият министър Кирил Ананиев обаче им отговори в петък, че не смята да предлага смяна на синдиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?