Цветан Василев обяви, че още не е призован за разпит от прокуратурата

Мажоритарният собственик на КТБ е в чужбина от страх за живота си

Цветан Василев обяви, че още не е призован за разпит от прокуратурата

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев публично обяви в петък, че още не е призован за разпит пред прокуратурата. В поредното си задочно изявление за медиите банкерът допълва, че все още е чужбина, защото би имал опасения за своята лична сигурност, ако се върне в България.

Преди две седмици, в друго изявление, той съобщи, че  "тези дни" ще се върне да даде показания .

"По повод многобройните спекулации за "укриването" ми в чужбина, лансирани в публичното пространство, искам да подчертая, че единствената причина за пребиваването ми извън страната е осигуряване на моята лична сигурност, която от своя страна ми позволява да се концентрирам изцяло върху възможностите за оздравяване и стабилизиране на КТБ", обявява Василев на 25 юли.

Той допълва, че ще се яви в прокуратурата, когато бъде призован. "Акцентирам, че изясняването на истината до голяма степен е и в мой личен интерес", казва Василев.

На 11 юли прокуратурата съобщи, че вече подготвя документите за искане Цветан Василев да бъде призован за разпит в България по реда на международната правна помощ. В съобщението не пишеше къде точно в чужбина се намира банкерът. Доскоро бе известно, че е във Виена, но не е ясно дали все още е там.

Mediapool изпрати запитване до прокуратурата дали банкерът вече е издирван и дали е призоваван по воденото дело за присвояване на 206 милиона лева от трезора на банката.

В писмото си Василев изразява своето съжаление, че заради "атака срещу него" са пострадали "трима добросъвестни служители" на КТБ.

Банкерът говори най-вероятно за двете касиерки и главната счетоводителка на КТБ. Във вторник Софийския апелативен съд потвърди задържането в ареста на главната касиерка Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева – Кючукова. Магистратите отказаха да променят и наложения "домашен арест" за главната счетоводителка на КТБ Мария Димова, която страда от тежко заболяване. Трите са основните заподозрени от за присвояването на въпросните 206 милиона лева.

Четвъртият обвиняем - изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, сочен за помагач в присвояването, е на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Петият обвиняем по делото за източването на КТБ е подуправителят на БНБ Цветан Гунев, защото не е наложил контрол върху отпускането на 19 "лоши кредита" към свързани с банката лица.

В своето решение Софийският апелативен съд изрично подчерта, че прокуратурата няма как да не отговори на въпроса каква е ролята на Цветан Василев в тази афера. По делото все още има големи неясноти. Обществото няма информация дали наистина 206 милиона лева са изнесени физически от трезора на банката. Другият въпрос е кого са раздадени лошите кредити от КТБ.

Цветан Василев продължава да твърди, че проблемите на банката са предизвикани от "нечистоплътни лични интерес". Той обаче се опитва да убеди своите клиенти, че ще намери благоприятно разрешение.

"Вярвам, че моята активна дейност в тази посока е изцяло в интерес на клиентите на КТБ АД, на служителите на банката, както и на държавата като цяло. Не бих могъл пълноценно и ефективно да работя в полза на преодоляване на кризата в КТБ в България, тъй като определени кръгове, желаещи да възпрепятстват моите инициативи на всяка цена, биха имали непосредствена възможност да го направят", казва Василев, но без да споменава имена. В заключение той казва, че ще съди всеки, които петни името му.

Споделяне

Още по темата

Още от България