Цветан Василев обяви, че прокуратурата го е рекетирала за 15 млн. евро

Ексбанкерът нарече Емил Караниколов "министърчето – потръчко"

Цветан Василев, архивна снимка

Обвиняемият за източването на фалиралата КТБ бивш нейн мажоритарен акционер Цветан Василев обяви, че откакто е в Белград е бил рекетиран от българската прокуратура за 15 млн. евро. Това той обяви в семейно интервю пред телевизия BiT със съпругата му Антоанета Василева, която също е издирвана от Интерпол.

"Клан на прокуратурата, който работеше само на финансова основа, имаше предложение: "Дайте едни 15 млн. евро и няма да имате проблеми", заявява той в интервю за Люба Кулезич, което ще бъде излъчено в пълния си обем в понеделник и вторник вечерта.

По повод интервюто с издирваното семейство журналистката от BiT декларира, че не е взела пари от Василев. "Нито аз вземам пари, нито ти като програмен директор (Сашо Диков, б. р.), нито собствениците на телевизията вземат пари от Цветан Василев. Това е ясно като бял ден, проверимо е. Ние просто даваме думата на хора, които не оневиняваме в никакъв случай", заяви Кулезич в ефир в неделя.

В интервюто Василев и съпругата му изглеждат видимо гневни на преследването на дъщеря им Радосвета, която се сдоби с обвинение, че е изпрала над 2.6 млн. лв. заради придобиване на апартамент с дарение от баща си през 2013 г.

В интервюто Цветан Василев не посочва имената на рекетьорите си от прокуратурата, но оправя предупреждение, че бил готов да ги каже в друго интервю, по преразказа на Кулезич.

Ексбанкерът, обвинен за ръководенето на организирана престъпна група, заявява още, че самият той не е бил част от мафията, но бил рекетиран от нея непрекъснато от 2009 г. насам.

Голяма част от интервюто е посветена актуалното развитие по казуса с русенския оръжеен завод "Дунарит", който държавата изненадващо поиска да изкупи чрез поемане на дълговете му. Впоследствие схемата за слагането на държавна ръка върху предприятието пропадна, след като то спешно покри дълговете си към КТБ.

Според Василев случаят с "Дунарит" е "класическият ченгесарски подход – аз ти създавам проблеми и после ще ти ги решавам". Ексбанкерът твърди, че повдигнатите обвинения срещу мениджърите на завода, заради които той беше заплашен от отнемане на лиценза, са "несъществуващи".

Според версията на Василев "Дунарит" е имал определен дълг към КТБ към датата на затварянето на банката – 20 юни 2014 г. Квесторите на банката разрешават цесии, в които главен кредитор е Едуардо Миролио, който според Василев се явява "емблематичен пример за наглост и беззаконие". "По някаква причина лицето Пеевски придобива всички активи на Миролио след закриването на банката", казва Василев.

По думите му мениджърите на "Дунарит" са взели най-правилните решения, като са направили всичко възможно, за да спасят завода и да върнат кредитите на "майката" на "Дунарит" - "Хедж Инвестмънт" на самия Василев. Според него единствената причина мениджърите да не са разплащали задълженията си (към фирмата, свързана с Пеевски "Виафот"), въпреки че парите са били налични в дружеството, е, че тече съдебен спор между синдиците и въпросното дружество "Виафот".

"Сега трябваше да има обвинения срещу синдиците, срещу шефа на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) и срещу министърчето – потръчко (момче за поръчки – бел. пр.) Караниколов, както казват сърбите, защото без съдебно споразумение банката купува вземане, което е оспорила и продължава да оспорва в съда", смята Цветан Василев.

По думите му схемата с "Дунарит" в крайна сметка е пропаднала, защото организаторите ѝ сами са паднали в собствения си капан.

Споделяне

Още по темата

Още от България