За ЧРД

Цветан Василев официално е обвиняем и неоткриваем

Прокуратурата: Банкерът е убедил служители на КТБ да източат 206 милиона лева

Цветан Василев

Прокуратурата официално съобщи във вторник, че още на 28 юли е повдигнала задочно обвинениe за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу мажоритарния собственик на затворената заради липса на ликвидност Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Веднага след това за него е издадена европейската заповед на арест, пуснат е за издирване чрез Шенгенската информационна система, както и чрез системата на Интерпол. Василев обаче още е в неизвестност за българските власти, въпреки неофициалните информации, че пребивава във Виена от страх за живота си.

Мажоритарният собственик на КТБ и председател на нейния директорски борд е обвинен за това, че е склонил високопоставени служители на банката да присвоят общо 206 милиона лева. Случайно или не официално съобщение на прокуратурата бе пуснато на рождения ден на Цветан Василев.

Другите обвиняеми

Три дни преди да бъде обвинен задочно мажоритарният собственик на КТБ - на 25 юли, са повдигнати обвинения срещу Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, които са временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ. Обвинен е и Георги Зяпков, който е ръководител управление "Кредитиране" в КТБ.

Прокуратурата смята, че те са съучастници за умишлената безстопанственост в КТБ, която е довела до щети в особено големи размери.

Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са пуснати срещу парична гаранция от 10 000 лв., а спрямо Зяпков гаранцията е 5000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

Информацията, че Цветан Василев вече е обвиняем бе разпространена първо от австрийския вестник "Дер Щандарт" на 31 юли – три дни, след като прокуратурата е предприела действията по задочно повдигане на обвиненията. Тогава държавното обвинение отказа да потвърди официално този факт, без да обясни защо. Неофициално плъзнаха слухове, че обявяването на информацията ще попречи Василев да бъде открит. Той и така все още не е намерен.

Междувременно обаче банкерът започна да бомбардира българските медии с писма от чужбина. Първо на 25 юли Василев обясни, че е бил призоваван на разпит в прокуратурата и ако това се случи, той ще съдейства, защото: "Изясняването на истината до голяма степен е и в мой личен интерес", каза Василев.

На 30 юли, два дни след повдигането на обвиненията, Цветан Василев изпрати писмо с коментар за "грешката Николай Бареков". Четири дни по-късно изпрати второ писмо, че консорциум от инвеститори скоро ще предложи план за спасението на КТБ. И последното от 8 август, с което Василев обеща на феновете на Ботев (Пд), че ще помага на отбора. От тогава той не е писал до българските медии и очевидно не е съдействал на прокуратурата.

Общо 11 обвиняеми по аферата с 206-те милиона лева

Прокуратурата предприе действията срещу Цветан Василев повече от месец, след като бе разкритикувана от Софийския апелативен съд, че не прави нищо с банкера. Съдия Алексей Трифонов, който ръководи съдебния състав по мерките за неотклонение срещу обвинените до онзи момент служители от КТБ, обясни на прокуратурата, че делото няма как да мине без Василев. Чак 37 дни по-късно Василев бе обвинен и пуснат за издирване.

С последните действия на прокуратурата привлечените като обвиняеми по аферата "КТБ" стават общо 11 души. Банката бе поставена под особен надзор от БНБ на 20 юни. Първо бе разпространена информация, че от трезора са изнесени 206 милиона лева и са дадени на фирмата "Бромак", чрез която Цветан Василев притежава КТБ. По-късно прокуратурата се коригира и обяви, че 206-те милиона лева са изнасяни по-малко от края на 2011 година до затварянето на банката.

За да се оправдаят тези липси, на 19 юни е съставен документ с фалшивицирани подписи, който да удостовери, че парите са изнесени от трезора точно преди затварянето на КТБ и са дадени назаем на "Бромак", смята държавното обвинение. Поради това бяха първо привлечени като обвиняеми главната касиерка Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева – Кючукова. Те все още са в ареста.

 

Главната счетоводителка на КТБ Мария Димова се намира под домашен ареста. Четвъртият обвиняем - изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, сочен за помагач в присвояването, бе освободен срещу "парична гаранция" от 10 000 лева. Петият обвиняем бе подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който ще отговаря за неупражнен контрол върху 19 лоши кредита, отпуснати от КТБ на все още незнайни за обществото хора. Дори и според "фалшивия документ" "Бромак" трябваше да върне парите до 30 юни, но това не се е случило. Квесторите на КТБ обявиха, че са предприели мерки по принудително изпълнение на дълговете.

Според прокуратурата ролята на Цветан Василев във всичко това е, че склонил Маргарита Петрова да изнася от трезора на КТБ парите в продължение на 3 години, а Орлин Русев да издава разрешенията. Пълна загадка обаче остава дали изобщо са изнасяни пари от трезора на КТБ, защото още не са извършени необходимите експертизи.

Унищожаване на документи

В съобщението си от вторник прокуратурата отрича твърденията на отстранените изпълнителни директори на КТБ, че незаконно се изнасят оригинални документи от банката за нуждите на Софийската градска прокуратура. Държавното обвинение твърди, че един от тези отстранени изпълнителни директори е наредил да се скрият части от кредитни досиета и да се нарежат 14 чувала документи.

"Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст "да се махнат при проверка", "да не се дават на одиторите" и други подобни", съобщават от прокуратурата.

Чувалите са напълнени с нарязани оригинални документи на 21 юни, което е ден след поставянето на КТБ под особен надзор. При разпитите е установено, че документите са нарязани по устна заповед на един от обвинените изпълнителни директори, но се казва кой е той.

Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване в помещение във външна за банката сграда в София. Прокуратурата съобщава, че е изискала и всички документи от БНБ, които показват как е осъществяван надзорът върху КТБ през годините.

Независима експертиза

Държавното обвинение обяви намерението си да възложи ключовата за делото финансово -счетоводна експертиза на международна организация с безспорен експертен опит, но не се уточнява коя ще е тази организация.

Разследването по аферата "КТБ" продължава в три направления. Едното е за неупражнен контрол от служители на БНБ. Другото е за присвояването на 206-те милиона лева, а третото е за престъпления против стопанството, извършени от длъжностни лица на КТБ. По третото направление ще има изясняване, след като са готови одиторските доклади за банката.

Прокуратурата "изрично" отбелязва, че провежданото разследване е организирано така, че да не пречи на квесторите на КТБ.

"Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна", казват от държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България