Цветан Василев опреснява паметта на основния свидетел по КТБ по въпроса: Кой е ДП?

ДП са задължения на фирми на Пеевски, ДП1 - лични задължения на Пеевски

Цветан Василев опреснява паметта на основния свидетел по КТБ по въпроса: Кой е ДП?

Банкерът Цветан Василев, който от години се намира в Белград, отново поиска да бъде разпитан по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). С декларация, прочетена от адвоката му Константин Симеонов в спецсъда в сряда, Василев разкритикува поведението на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов и заяви, че с цел "опресняване" на паметта му дава данни за задълженията на депутата Делян Пеевски към фалиралата банка.

Организирана атака

КТБ е фалирала след организирана атака, твърди Василев. Начело на "сценаристите" е бил Пеевски, пише банкерът. За тях "разкриването на всички детайли около дейността на банката е неудобно", заявява Василев. Според него депутатът е главният "известен организатор на атаката и главен бенефициент от присвояването на нейните активи".

"Затова изпълнителите – прокуратурата и нейните кошаревски свидетели подготвиха това нелепо обвинение, за което няма никакви доказателства за каквато и да е престъпна дейност от т.нар. организирана престъпна група", пише в декларацията.

Кой колко дължи?

Освен адвокатите на Василев никой друг не споменава името на Пеевски по делото. Години наред наблюдаващият прокурор и бъдещ шеф на държавното обвинение Иван Гешев упорито твърдеше, че Пеевски няма нищо общо. Едва при първото гласуване на кандидатурата му от Висшия съдебен съвет той все пак призна, че депутатът е имал кредити от КТБ . Но понеже задълженията били погасени, името му не фигурирало в делото.

От декларацията на Василев не е ясно за колко точно пари става дума. Той единствено посочва, че срещу инициалите ДП стоят "непреките задължения на Делян Пеевски и контролирани от него структури към банката, формирани на база негови бизнес начинания, в т.ч. и главно медийните му такива". Зад инициалите ДП1 се крият лични задължения, твърди банкерът.

Размер на задълженията не е цитиран. Лазов обаче многократно е заявявал, че е изготвял ежедневна справка за Василев с активи и пасиви на банката. В една такава справка, разпространена от Антикорупционния фонд, се посочват задължения от над 575 млн. лв. срещу инициалите ДП1 и 130 хил. лв. срещу ДП. Дали под "лични задължения" Василев има предвид отново пари, отишли за бизнес начинания, не става ясно.

Кого търсят и кого намират

Прокуратурата търси избирателно активите на КТБ, твърди още Василев. Той посочва, че разследващите не са се интересували нито от "Виваком", нито от военния завод "Дунарит", нито от ИПК-Родина, който премина в ръцете на Пеевски, а впоследствие бе препродаден.

Според Василев схемата от фирми около КТБ е била създадена и контролирана от основния свидетел Лазов. Целта била "индиректно финансиране на определени активности", включително и за нейна сметка, но без това да се отразява на балансите и отчетите ѝ. Т.е. отпускане на кредит на фирма, която формално не е свързана с банката, с който се финансира друг бизнес, а задължението остава като актив за КТБ. Банкерът твърди, че средствата от реализация на активи на "Фирмата", както Лазов нарича контролираните от Василев дружества, са използвани за погасяване на задължения към банката.

Задълженията на предприятия като "Виваком", "Петрол", НУРТС и "Авионамс" обаче не били погасени, защото след фалита тези дружества били присвоени, твърди банкерът.

"Точно заради това в обвинението няма и грам за активите, тъй като тяхното присвояване от кръга на организаторите на атаката след фалирането на банката направи невъзможно погасяването на кредитите на специално създадени и контролирани от Лазов фирми, а пък на тази основа прокуратурата повдигна и сегашните обвинения", пише Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България