Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветан Василев отрича да е източвал банката си

Иска държавата да не ликвидира трезора, а да даде шанс на акционерите да го спасят

7 коментара
Цветан Василев

Мажоритарният собственик на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев отрече да е източвал собствения си бизнес и призова отново държавата да даде шанс на акционерите на трезора да го спасят, вместо да му бъде отнет лиценза.

В ново писмо до медиите Василев, който миналия петък обяви, че до дни се връща в България да даде показания по образуваното досъдебно производство за източването на КТБ, посочва, че от 2011 г. досега е отказал да получи дивидент от печалбите на банката от близо 100 млн. лв. По думите му 190 млн. лв. печалби за последните три години са кипатилизирани, тъй като акционерите са решили да подкрепят растежа на банката, вместо да се възползват от законния си дивидент.

Банкерът посочва, че за периода, в който се твърди, че източвал банката си, всъщност е внесъл над 86 млн. лв. допълнителен капитал и е дали 56.7 млн. лв. подчинен срочен дълг на КТБ.

Държавното обвинение съобщи в петък, че Василев е изнесъл "с чували" над 200 млн. лв. от банката, но после се омота в обясненията как точно са изнесени парите.

"Над 20 милиона лева са внесените само от КТБ АД данъци за тези три години, без да се брои това, което аз лично и моите фирми сме внесли в държавния бюджет. В тази връзка бих искал да попитам колко данъци са внесли организаторите на водената срещу мен и КТБ АД кампания, след като свързваните с тях предприятия и медии обявяват, че работят на загуба?", пише в обръщението си Василев. Той пита "кой източва собствения си бизнес и кой има интерес да срути банковата система, за да покрие невъзвръщаемите си кредити под нейните руини"?

Цветан Василев дава данни за печалбите на КТБ за последните три финансови години и допълва, че тенденцията е била същата и в първите пет месеца на 2014 г.

КТБ отчита печалба след данъци от близо 61 млн. лв. за 2011 г., 56. 571 млн. лв. - за 2012 г., и малко над 71 млн. лв. през миналата година, посочва мажоритарният собственик на компанията. По думите му растат и активите на банката съответно от 4 млн. лв. в края на 2011 г. на 6.7 млн. лв. в края на 2013 г. За същия период привлечените средства пък се увеличили от 3.535 млрд. лв. до 6.116 млрд. лв., както и в размера на собствения капитал, необходим за осигуряването на капиталова обезпеченост за нормалното функциониране на банката.

"Този растеж не е случаен, още по-малко се дължи на "политически чадър" над дейността ни, от какъвто никога не сме имали нужда. Той е резултат от дългосрочно планиране и се базира на заложената от нас още през 2001 година стратегия за устойчиво развитие", посочва банкерът.

След приватизацията на КТБ през юни 2000 г. били наследени от бившия собственик "Булбанк" 11 млн. лв. активи, 11 млн. лева капитал и резерви и оперативна загуба от 144 000 лв., без нито един клиент. От тогава досега Корпоративна търговска банка АД достигна четвърто място по активи в страната (6.74 млрд. лв.) при средногодишен темп на нарастването им от 40%. Печалбата нарастваше с 50% средногодишен темп, а капиталът – съответно с 44%, пише до медиите Василев.

Той определя като безпочвени инсинуации и темите за начините на привличане като клиенти на държавните предприятия от енергетиката, инфраструктурното строителство, експортно ориентирания бизнес. Това ставало с конкурентни оферти и с перфектно обслужване и било "доказано през 2010 г. и пред Европейската комисия, след като КТБ беше набедена за оказана ѝ държавна помощ".

Василев коментира още, че 97-98% от отпуснатите от банката заеми през последните четири години са редовни и техните главници и лихви се погасяват в договорените срокове. Данните са проверявани от одитори, надзорни органи, международни рейтингови агенции. За сравнение, стойностите на този коефициент за цялата банкова система за периода са под 80%.

"Възвращаемостта на собствения капитал на банката отчита традиционно високи стойности за банковия сектор у нас – средно 14.75% за периода срещу 5.46 за цялата банкова система. Високи са и стойностите на възвращаемостта на активите – средно 1.37% за периода при 0.73% за цялата система. Тези показатели отчитат качеството на дейността на една банка и техните стойности са резултат от уменията да се постига висока доходност при ниско ниво на риск, съчетано с ефективно използване на ресурсите. За илюстрация на последното - коефициентът на административно-управленските разходи на 100 лева активи на КТБ за последните три години е средно 1.14% при два пъти по-висок за банковата система – 2.46%", обяснява собственикът на КТБ.

Според него това се дължи на "правилността на заложените политики по отношение на обслужването на клиентите и високите изисквания към работата на служителите ни и неслучайно постъпилите в банката жалби от обслужването ни за последните няколко години са не повече от десетина.

"По отношение на своята ликвидност банката поддържа високи нива през всички отчетни периоди. Коефициентът на ликвидните активи (дела на ликвидните активи от общо привлечените средства) за последните три години е над 20%. Тези стойности са подкрепени и от съществените ликвидни буфери, които банката традиционно поддържа. Към 31.05.2014 г. банката е разполагала с ликвидни буфери в размер на 1 175 807 000 лв., което показва високата ѝ степен на готовност за посрещане на своите непосредствени ликвидни нужди. Това всъщност, са средствата, които банката може да осигури под формата на пари в брой в срок до 7 дни. При една чисто медийна атака банката би устояла, за което има и съответните доказателства. Институционалната атака и пасивното поведение на регулаторите обаче, по принцип не могат да бъдат компенсирани с никакви буфери", допълва банкерът.

Според дадените от него данни КТБ поддържа през всички отчетни периоди стабилни нива на своята обща капиталова адекватност – 12.39% (2011 год.), 12.06% (2012 год.), 12.56% (2013 год.) и 13.71% (31.03.2014 год.) при регулаторно изискване от 12%. Адекватността на капитала от първи ред е 10.48% (2011 год.), 8.88% (2012 год.), 10.59% (2013 год.) и 10.61% (31.03.2014 год.) при регулаторно изискване от 6%.

"Всички тези обективни показатели доказват, че развитието на Корпоративна търговска банка АД през годините не се дължат на случайни фактори и обстоятелства, на благоволението на едно или друго правителство, а са резултат на правилна дългосрочна стратегия, на разумна управленска политика и преценка, на високо качество на работата на всеки един от служителите в банката – от ръководителите до редовите служители", обяснява Цветан Василев.

"Корпоративна търговска банка АД няма нужда от спасяване, а от подкрепа. На ход не са политиците, които би следвало да се ангажират с визията за развитието на страната ни и създаването на добър инвестиционен климат. На ход са акционерите на КТБ АД, които имат желанието и възможностите. Ще им се даде ли шанс?", завършва обръщението си той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. geja
  #7

  Май не са изнесени, а е направен опит да бъдат внесени:
  ЕКСКЛУЗИВНО В BULGARIA NEWS: ПРОСЛОВУТИТЕ 205 МИЛИОНА НЕ СА БИЛИ ИЗНЕСЕНИ, А ВНЕСЕНИ
  С тези пари от дивидентите на своя частна фирма Цветан Василев се е опитал да подпомогне банката си
  Bulgaria news | 13.07.2014 20:26
  Прословутите 205 887 223 лева, за които БНБ и прокуратурата обявиха, че са изнесени в брой от банката от лице, което ги е предало на Цветан Василев, не са изнесени, а са внесени.
  Мажоритарният акционер Цветан Василев е направил

 2. Kiril Manolov
  #6

  Тази сутрин,в "здравей България",Осман Октай,чиято осведоменост е вън от съмнение,хвърли доста светлина върху мръсните истории около КТБ. Не би било лошо,неговите изявления и обяснения да получат по-широко разпространение и от НТВ да поканят желаещи да потвърдят,или да опровергаят неговите твърдения. Например М. Велчев,Г. Първанов,а също и някои близки съратници на Доган. Доста интересни неща каза бившия зам-председател на ДПС!

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #5
 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #4
 5. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #3
 6. Авакум Захов
  #2

  Кой би източвал собствения си бизнес? "Благочестивия и богобоязлив бизнесмен" отлично знае, че този бизнес реално не е негов.

 7. 6 .74 млн. лв.) МИЛИАРДА/а не млн.лв! Грешка!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.