Цветан Василев: Пеевски е разследван в САЩ и за пране на пари

Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на депутата от ДПС, смята той

Цветан Василев: Пеевски е разследван в САЩ и за пране на пари

Бойко Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на Пеевски, прогнозира банкерът беглец Цветан Василев в четиричасов онлайн чат, организиран от YouTube канала "Най-добрите" на Георги Станков от Хасково.

Скритото партньорство между Борисов и Пеевски няма да завърши добре за българския премиер, прогнозира бившият мажоритарен собственик на КТБ, според когото е много по-вероятно Борисов да излезе пръв от българската политика, отколкото депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Василев, който е основен обвиняем по мегаделото за източването на КТБ, за пореден път повтори тезата си, че банката е фалирана от бившия му съдружник Делян Пеевски с помощта на прокуратурата и лично главния прокурор Сотир Цацаров.

Той отхвърли твърденията на "медиите от Пеевската клоака", че бившият премиер Иван Костов се е възползвал от КТБ.

"Ако някой се е възползвал от КТБ, това не е Иван Костов, а ДПС чрез Пееевски и Борисов чрез Александър Сталийски", каза Василев.

"Най-дълбоката лъжа, разпространявана от клоаките на Пеевски, а и на Борисов, е лъжата, че Иван Костов е получавал нещо от мен. Аз съм правил доста срещи с Иван Костов, но никога не съм говорил с Иван Костов за пари. Говорихме за рискове. Т.нар. абонамент с лабораторията (Лабораторията за анализ на риска в НБУ - бел.ред.) беше нещо, от което имахме нужда – той е използван при планирането на разходите и инвестициите на банката.

Това е една дълбока лъжа - ако някой се е възползвал пряко от КТБ, това не е Иван Костов. Това са структурите около Делян Пеевски, т.е. ДПС, и структурите около Александър Сталийски, т.е. Бойко Борисов", поясни Василев.

Той съобщи също, че срещу Пеевски е стартирало второ разследване по закона "Магнитски" в САЩ.

"Срещу Пеевски се води второ разследване от Държавния департамент, което е отделно от моята апликация по закона "Магнитски". Съвсем отделно е - става дума за пране на пари в особено големи размери", разкри Цветан Василев.

По думите му българското правителство е изпращало свои министри в САЩ, за да дадат допълнителна информация по разследването "Магнитски": "да обяснят колко аз не съм прав".

"Но и това не им е помогнало. Затова са и толкова нервни, затова е и тази бомбардировка", смята той.

Василев твърди, че апликацията му по делото в Държавния департамент на САЩ е подкрепена от сенатори и конгресмени.

"Силно се надявам, че ще получат силния шамар от там и мисля, че не съм единственият, който се надява на това. Вярвам, че в скоро време ще имаме решение по нашата жалба", заяви оптимистично Василев.

Той освен това разказа, че при първото правителството на Бойко Борисов не бил в добри отношения с него заради Пеевски. "След падането на Борисов се надявах нещата да се нормализират – и за мен, и за бизнеса в България. Но явно съм подценявал Пеевски", призна той.

Споделяне

Още по темата

Още от България