Цветан Василев: Пеевски е разследван в САЩ и за пране на пари

Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на депутата от ДПС, смята той

Бойко Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на Пеевски, прогнозира банкерът беглец Цветан Василев в четиричасов онлайн чат, организиран от YouTube канала "Най-добрите" на Георги Станков от Хасково.

Скритото партньорство между Борисов и Пеевски няма да завърши добре за българския премиер, прогнозира бившият мажоритарен собственик на КТБ, според когото е много по-вероятно Борисов да излезе пръв от българската политика, отколкото депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Василев, който е основен обвиняем по мегаделото за източването на КТБ, за пореден път повтори тезата си, че банката е фалирана от бившия му съдружник Делян Пеевски с помощта на прокуратурата и лично главния прокурор Сотир Цацаров.

Той отхвърли твърденията на "медиите от Пеевската клоака", че бившият премиер Иван Костов се е възползвал от КТБ.

"Ако някой се е възползвал от КТБ, това не е Иван Костов, а ДПС чрез Пееевски и Борисов чрез Александър Сталийски", каза Василев.

"Най-дълбоката лъжа, разпространявана от клоаките на Пеевски, а и на Борисов, е лъжата, че Иван Костов е получавал нещо от мен. Аз съм правил доста срещи с Иван Костов, но никога не съм говорил с Иван Костов за пари. Говорихме за рискове. Т.нар. абонамент с лабораторията (Лабораторията за анализ на риска в НБУ - бел.ред.) беше нещо, от което имахме нужда – той е използван при планирането на разходите и инвестициите на банката.

Това е една дълбока лъжа - ако някой се е възползвал пряко от КТБ, това не е Иван Костов. Това са структурите около Делян Пеевски, т.е. ДПС, и структурите около Александър Сталийски, т.е. Бойко Борисов", поясни Василев.

Той съобщи също, че срещу Пеевски е стартирало второ разследване по закона "Магнитски" в САЩ.

"Срещу Пеевски се води второ разследване от Държавния департамент, което е отделно от моята апликация по закона "Магнитски". Съвсем отделно е - става дума за пране на пари в особено големи размери", разкри Цветан Василев.

По думите му българското правителство е изпращало свои министри в САЩ, за да дадат допълнителна информация по разследването "Магнитски": "да обяснят колко аз не съм прав".

"Но и това не им е помогнало. Затова са и толкова нервни, затова е и тази бомбардировка", смята той.

Василев твърди, че апликацията му по делото в Държавния департамент на САЩ е подкрепена от сенатори и конгресмени.

"Силно се надявам, че ще получат силния шамар от там и мисля, че не съм единственият, който се надява на това. Вярвам, че в скоро време ще имаме решение по нашата жалба", заяви оптимистично Василев.

Той освен това разказа, че при първото правителството на Бойко Борисов не бил в добри отношения с него заради Пеевски. "След падането на Борисов се надявах нещата да се нормализират – и за мен, и за бизнеса в България. Но явно съм подценявал Пеевски", призна той.

Още по темата
Още от България

Защо протестираха строителите?