"Булгартабак" е източван "в нечии сметки", регулаторът не смее да се намеси

Цветан Василев: Пеевски се изживява като властелин на България

Депутатът от ДПС: Не го подкрепих за премиер

Неосъщественият "премиер" Цветан Василев и "властелинът на държавата" Делян Пеевски.

Делян Пеевски се изживява като властелин на България, заяви мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, според когото депутатът от ДПС е стигнал "прекалено далеч" в последната година.

 

Василев, чиято банка е разследвана за съмнително финансиране към свързани лица и фирми, заради което обвиняем вече е и подуправителят на БНБ, каза в сряда пред бТВ, че е готов да съдейства на прокуратурата и вероятно в петък ще се прибере от Виена в България.

В същото време пред "24 часа" спорният депутат от ДПС Делян Пеевски обясни, че банкерът е загубил границата между "реалното и нереалното" и затова той не го е подктепил за министър-председател.

 

В интервюто Василев заявява още, че не е използвал пари от държавни дружества, за да финансира проекти на Делян Пеевски. По думите му обществените поръчки в държавата се разпределят по канали, контролирани от Пеевски. Източва се "Булгартабак”.

 

Василев признава още, че е финансирал "риалити шоуто”, с което Николай Бареков е стартирал.

 

"Сегашното развитие показва, че това е било един голям мит", казва той по повод впечатлението, че допреди година е действал в тандем с Пеевски и са изкупували ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражняват политическо влияние.

"Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България", заявява в отговор Василев.

Запитан използвал ли е държавни пари, за да финансира бизнес начинания на Пеевски, той отговаря: "Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг?"

На реплика, че става дума за свързани лица и фирми, той отговаря: "Чакайте сега. Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че тези фирми не създават работни места".

Запитан финансирани ли са фирми на подставени лица - негови и на Пеевски, Василев заявява: "Подставени лица аз нямам и всеки проект е сам за себе си. Когато се финансира един проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект".

И повтаря, че "ние сме подкрепяли и подкрепяме всичко рационално и разумно. В крайна сметка това е бизнес. Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва в последната една година".

Запитан къде се разпределят държавните поръчки, Цветан Василев отговаря, че те "се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия".

Василев обяснява приятелството си Пеевски с думите, че е видял в него положителни качества, заложил е на тях, но "за жалост, той не се оказа достоен за това нещо".

Според банкера разривът е дошъл покрай "Булгартабак".

"От "Булгартабак" се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван. Там е нашият интерес", казва Василев и добавя, че източването е в "огромни размери", а парите отиват в "нечии сметки извън България".

Запитан той ли е създал проекта "Бареков", Цветан Василев отговаря, че не е финансирал пряко партията на Николай Бареков, а е подкрепил риалити шоуто на ТВ7, с което той на практика стартира политическата си кариера. Все пак признава, че, ако това е подкрепа на проекта "Бареков","да, в някаква степен, ако това може да бъде третирано и тълкувано по този начин".

Малко след интервюто на Василев, пред "24 часа" Пеевски обясни, че не се изживява като властелин на държавата, а Василев е загубил представа за реално и нереално.

"Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв. Обратното – наблюдавам, че с всички свои действия обаче г-н Василев показва, че тъкмо той се изживява като недосегаем властелин на държавата. Иначе как да си обясня публикациите в медиите, че е отпускал от КТБ кредити на свързани с него лица, които десетократно са надхвърлили законовите ограничения", заявява Пеевски.. 

"От пресконференцията на неговите директори ми направи впечатление едно тяхно признание: че управляват чужди пари. Да, те наистина управляват чужди пари, но са го забравили и гледат на тези пари като на лични на г-н Василев", казва още депутатът.

"Направи ми впечатление, и че г- н Василев дава интервю някъде от чужбина и обещава да съдейства на българското правосъдие, когато се върне. За разлика от него аз не се укривам, като съвестен гражданин се явявам, когато бъда призован по започналите проверки", допълва народният представител.

"Искам да кажи и нещо лично. Явно г-н Василев не може да приеме, че отказах да го подкрепя и да бъда до него в амбицията му да стане министър-председател. Не го направих, защото той отдавна е загубил представа за времето, в което живеем и премина границата между реалното и нереалното", завършва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България