Опит за изчистване на имиджа

Цветан Василев пред ДВ: В България има прекалено много свобода на словото

Собственикът на КТБ нямал нищо общо с никакви медии, определя се като "изразител на националните интереси и на националния капитал"

Цветан Василев. Сн: БГНЕС

"Аз мисля, че има прекалено много свобода на словото. Бих казал, че има "слободия" на словото." Това обявява собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев пред Дойче веле.

Бих казал и още нещо, че има свобода на словото, но няма свобода след словото. Според мен отговорността за политиката и за обективизма на всяка медия е на нейните издатели. В България много хора са обругавани и ощетявани чрез медиите. И няма никакви последствия за тези медии, доразвива мисълта си банкерът.

Публикуваното в понеделник интервю е продължение на опита на Василев да изчисти имиджа си след изпратеното от банката му до германската държавна медия писмо с оплакване от "тенденционно" отразяване и зле прикрити заплахи. Последва отстраняването без предупреждение на софийските коментатори на медията Еми Барух и Иван Бедров заради "несъответствие с журналистическите стандарти", породило съмнението, че Дойче веле се е поддало на натиска от страна на КТБ.

Седмица по-късно обаче медията промени позицията и обяви, че Барух и Бедров ще продължат да работят за българската ѝ редакция. Подписалата известията за тяхното отстраняване Верица Спасовска, ръководител на главната редакция на Дойче веле за Средна и Източна Европа, изрази тогава съжаление, че "досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция" и декларира, че "това ще бъде сторено през следващите дни". Сега именно тя е автор на интервюто с банкера.

В него той отрича всякаква връзка с медийната групировка на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

"Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на Нова българска мeдийна група. Предишният собственик на тези вестници, който ги продаде на НБМГ, притежаваше 2 от 7 дяла в дружеството ИПК "Родина" АД – издателско-печатарски комплекс, който разполага с атрактивен терен на основната пътна артерия "Цариградско шосе" в гр. София. Останалите 5 дяла бяха на други собственици. Аз съм инвестирал именно в развитието на този проект - в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК "Родина". Това е нещото, в което съм инвестирал", казва Василев.

Василев отрича и пари на държавни фирми, държани в Корпоративна търговска банка, да са използвани за финансиране на медиите на Пеевски и Кръстева. По думите му подобни твърдения са "една от най-интензивно разпространяваните лъжи в кампанията на Икономедиa за КТБ".

"Нито един лев или евро от сметките на тези компании не са използвани за финансиране на Нова българска мeдийна група, защото тя не се финансира от КТБ АД. Кaкто и по принцип тя не се финансира от Корпоративна търговска банка", казва Василев.

"Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7. И тази моя миноритарна инвестиция никога не е имала друга цел, освен бизнес", добавя той.

"Освен Икономедиа, многобройните сателити в интернет, част от които не са идентифицирани като собственост (имам предвид Mediapool, Offnews, Биволъ, ПИК, както и редица жълти сайтове, които гравитират около Икономедиа и използват същата риторика) имат същото отношение към медиите и сайтовете, които изказват различно от тяхното мнение. Те не обичат да слушат нещо, което е противно на тяхното мнение. И всеки журналист, който е заподозрян, че не е съгласен с тях, веднага се подозира във връзки с мен или в някакви други световни конспирации. А истината е, че много хора досега се страхуваха да говорят истината!", доразвива медийните си виждания Цветан Василев.

В интервюто за Дойче веле той казва, че няма власт и че се гордее с това, което е успял да развие през годините.

"Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал, независимо че не членувам в нито една организация на работодателите. Смятам, че голяма част от тях са представители по-скоро на компрадорския капитал, а не на националния предприемачески капитал. Моята цел е в България индустрията да бъде в основата на системата, а не oбратното. В момента, все още в резултат на прехода, политиката е в основата на цялата система. И понеже политиката е тясната страна, пирамидата ни е обърната. Затова е и толкова нестабилна", обяснява Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България