Цветан Василев с контрасигнал срещу активисти на "Протестна мрежа"

Банкерът очаква прокуратурата да действа така бързо, както и по проверката срещу него, Пеевски и Бареков

Цветан Василев

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е подал контрасигнал за набедяване до главния прокурор Сотир Цацаров срещу активистите на "Протестна мрежа" Николай Стайков, Антоанета Цонева и Асен Генов, съобщиха от банката във вторник.

Тримата бяха сред хората, които внесоха преди около две седмици сигнал в държавното обвинение срещу медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, Василев и новия политик Николай Бареков. В него бяха обобщени множество медийни публикации, разглеждащи съмненията за сериозни несъответствия между подадените от Пеевски официални декларации и действителното му имущество.

Цитирани бяха и данни за връзки между него, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества, както и медийни разработки по повод безпрецедентно кратката процедура за допуск до секретна информация, през която бе преминал депутатът, преди скандално да бъде избран за шеф на ДАНС през юни м.г.

По отношение на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев активистите на "Протестна мрежа" бяха изложили данни за кредити, които банката отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения.

В сигнала се обръщаше внимание и на неясния произход на средствата на движението на Бареков "България без цензура", както на финансирането на "Нова българска медийна група", собственост на Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара.

"Основание за сигнала са неверните твърдения на лицата Николай Стайков, Антоанета Цонева и Асен Генов – членове на "Протестна мрежа", които ясно съзнавайки невинността на Цветан Василев, са му приписали пред главния прокурор участие в създаването на организирана престъпна група. Неверните им твърдения се съдържат не само в сигнала им, адресиран до Цацаров, и редица други институции, а и в последващите им изказвания и коментари. Деянието на членовете на "Протестна мрежа" разкрива белезите на престъплението набедяване", уточняват от КТБ във вторник.

Същевременно самият Василев побърза да се изяви по темата пред превърналата се в редовна трибуна на Пеевски и сие през последните месеци агенция "Пик". Подобно на изявите на депутата на ДПС пред електронното издание, и банкерът дава кратко интервю, в което липсват въпроси за политическите му връзки през последните години, както и за съмненията, че скрито финансира медийната империя на Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

"Вярвам, че прокуратурата, така както бързо се разпореди с проверката на т.нар. от "Протестна мрежа" и по-скоро от техните кукловоди организирана престъпна група, така бързо ще се произнесе и по нашия сигнал за набеждаване по отношение на мен и на Корпоративна търговска банка", заявява той, с уточнението, че "ни най-малко" не се притеснява от разпоредената от Цацаров пълна проверка по сигнала на "Протестна мрежа".

Според Василев, чиято банка е известна като най-предпочитаната от държавните фирми до неотдавна, "кукловодите" на антиправителствените активисти са "тези, които искат да се върнат на власт на всяка цена".

Както прокуратурата съобщи в края на февруари, в рамките на проверката по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Пеевски, Василев и Бареков ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други. Ще бъдат проверени и по-стари прекратени проверки, водени срещу тримата.

Подаването на контрасигнал за набедяване в подобни случаи е често срещана практика, с която се цели авторите на първия сигнал да бъдат заплашени от дело в случай, че проверката, провокирана от тях, не прерасне в разследване, а бъде прекратена заради липса на данни за престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България