Цветан Василев търси закрила в САЩ по закона "Магнитски"

Цветан Василев

Бившият български банкер Цветан Василев, който в момента се укрива в Сърбия, прави опити да стане първият чужденец, получил закрилата на САЩ по силата на глобалния закон "Магнитски", пише авторитетното американско издание "Дъ Хил", което отразява делата на Конгреса и Белия дом.

Законът "Магнитски" позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Той предвижда санкции против всеки, който предприеме репресии срещу разобличители на случаи на правителствена корупция, отбелязва сайтът.

В опит да докаже, че попада в тази категория репресирани лица, Цветан Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документите му. Адвокатите трябва да убедят американските власти, че той е бил несправедливо обвинен в България и да поиска защита по закона "Глобален Магнитски", пише сайтът. Договорът му с адвокатската кантора е за шест месеца.

Преди Василев да подпише договора с JWI, нейният вицепрезидент Джоузеф Огъстин го е посетил в Сърбия, за да се запознае със случая. Огъстин бил убеден да се заеме със защитата на Василев от свой приятел.

Адвокатът, който е работил 30 г. за ЦРУ и говори руски, твърди, че отишъл само да изслуша Василев, без никакви обещания да го представлява, но след серия от разговори се убедил в неговата невинност, както заявил самият той пред сайта.

Сега Огъстин помага на бившия банкер да получи признание по втория закон Магнитски", приет миналата година.

Със случая на Василев се заел и бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън чрез своето сдружение с идеална цел "Ричардсън Сентър фор Глобал Ингейджмънт". Ричардсън казал пред "Хил", че познава Василев от времето, когато двамата били ангажирани в Атлантическия съвет.

Неговата фондация се занимава с различни въпроси, включително подпомагане на политически затворници и защита на дивите животни по света, а сега вече и с правозащитни каузи, включително с казуси по закона "Магнитски".

Заемайки се да представлява Василев, Джоузеф Огъстин е оптимист, че случаят ще стигне до съд. Следва дълъг процес, свързан с подготовка на много документи, които трябва да бъдат представени в Държавния департамент на САЩ. След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите.

След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва "Хил".

Казусът "Магнитски"

Случаят "Магнитски" започва през 2005 година. Тогава руските власти изгонват от страната американския инвеститор Бил Браудър. Той е обявен за "заплаха за националната сигурност". Руските власти имат свои интереси по отношение на големия предприемач. Докато сделките им с неговия фонд "Hermitage Capital" вървят добре, фирмата процъфтява. Когато обаче Браудър става неудобен, той е изгонен.

През 2006 г. фондът на Браудър плаща 230 милиона долара корпоративан данък за 2006 година. Защото, докато Браудър се бори за възстановяване на визата си, той продава всички руски активи. Така "Hermitage Capital" събира печалба от около 1 милиард долара и плаща данък върху нея.

През 2007 руската полиция прави обиск в московското представителство на "Hermitage Capital" и конфискува документи, с чиято помощ органите за сигурност успяват да сложат ръка върху дъщерните фирми на фонда. През октомври 2007 година в "Hermitage Capital" разбират, че руска фирма е подала жалба срещу трите им дъщерни фирми. Основанието - неизпълнение на договор за продажба на пакет акции на "Газпром". В същото време акциите на "Газпром" се покачват и фирмата твърди, че от неизпълнението на договора губи 1 милиард долара. Точно толкова, колкото е печалбата на "Hermitage Capital".

Договорът обаче е бил фалшифициран. "Hermitage Capital" никога не е сключвал подобен договор, а фирмата-ищец е регистрирана с откраднат паспорт. Фондът предава всички документи на полицията и аферата излиза наяве.

На американския инвеститор се опитва да помогне младият адвокат Сергей Магнитски. През 2008 г. Магнитски разкрива огромно данъчно престъпление, извършено от висши държавни служители, които в аферата около фонда фактически са присвоили 230 милиона долара. Установени са сметки в чужди банки, договори за покупки на луксозни автомобили и луксозни жилищни имоти в Москва и Дубай.

Магнитски смятал, че държавата е заинтересована от изясняването на случая така. На мушката обаче попадат не престъпниците, а юристите на консултантската фирма "Firestone Duncan", в която работи и Магнитски. Шестима от колегите му бързо напускат Русия, но той остава. Само след няколко дни срещу Магнитски е повдигнато обвинение, скалъпено от хората, които е разобличил, че през 2002 година "бил помогнал на една фирма в укриването на данъци". На 24 ноември 2008 е арестуван. Адвокатът не се пречупва и настоява, че вината за случая е на високопоставени сътрудници на Министерството на вътрешните работи.

През лятото на 2009 г. Магнитски се разболява в ареста. На 16 ноември е преместен в критично състояние в затвор, в който има операционна. Задържаният обаче не е опериран, а оставен да умре. Все още има спор по въпроса дали е бит с гумен маркуч или с голи ръце.

Магнитски почина на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

През 2012 година САЩ приеха първия закон "Магнитски", който се фокусира върху налагането на санкции срещу руски граждани. Глобалният закон "Магнитски" влиза в действие през декември миналата година. Той дава възможност на американските власти да отказват достъп до своя територия и до банковата система на САЩ на лица от всяка една държава по света.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?