Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов 2.0: Бившият втори става първи в партията си "Републиканци за България"

15 коментара
Цветанов 2.0: Бившият втори става първи в партията си "Републиканци за България"

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов учредява официално партията си "Републиканци за България" тази неделя. Той успя да привлече бивши кметове и членове на ГЕРБ, което обаче все още не означава, че разполага с електорат, който да го му гарантира участие в следващия парламент.

"Това с вземането на членове едва ли ще му е достатъчно, по-скоро трябва сериозна кампания, послания, позициониране. Всичко става в политиката, но все пак трябва и народът да е включен. Това е борба за общественото мнение, а не за членска маса", каза пред Mediapool политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънал".

По думите му е рано да се каже какъв ще е крайният ефект за ГЕРБ от това, че Цветанов отцепва членове от бившата си партия: "Тези неща невинаги си проличават в началото, защото има скрити процеси".

През последната година Цветанов се опитва да си изгради нов образ, по-далечен от този на "лошото ченге" в ГЕРБ и по-близо до този на десните формации като "Демократична България", например. Въпреки че в продължение на около 14 години беше дясната ръка на Бойко Борисов и ключов фактор във властта, сега Цветанов критикува премиера и правителството, призовава и за предсрочни избори.

Според Симеонов обаче, въпреки новото поведение на Цветанов и стремежът му да гради новия си имидж в конструктивен дух, хората не са започнали да го харесват повече от преди.

"Тук трябва да направим една голяма уговорка – всичко сме виждали, но Цветанов сам не сме виждали. Всички ние сме длъжни да сме внимателни в прогнозите, защото трябва да вярваме на собствените си думи. А в последното десетилетие всички политолози повтаряха, че Цветанов е двигателят, той изгражда, той е моторът. Ако сме били прави тогава, то сега нямаме право с лека ръка да го отписваме", добави политологът.

Цветанов напуснa парламента след миналогодишния скандал "Апартаментгейт", избухнал след разкритията на "Свободна Европа", че се е сдобил с луксозен апартамент в скъп квартал на съмнително ниска цена. Скандалът отнесе и други политици от властта.

Освен разлъката с ГЕРБ и Борисов, за Цветанов нямаше други последствия – данъчните, КПКОНПИ и прокуратурата не откриха никакви нарушения. Самият Цветанов още миналата година заяви, че не се чувства виновен, защото нямало кой да го накаже и така допълнително вбеси Бойко Борисов, който очевидно очакваше сгоден момент да се раздели с него. Към днешна дата Цветанов смирено коментира, че съжалява за тези си думи.

През годините той се опита да ревизира и други свои позиции – например срещу независими съдии като Мирослава Тодорова, които безогледно нападаше и се опитваше да смаже, включително чрез съдебни дела, докато беше вътрешен министър в първия кабинет на Борисов.

Нов шанс за бившите в ГЕРБ

Членове на ГЕРБ и бивши кметове от партията на Борисов вече заявиха готовност да се влеят в "Републиканци за България". Цветанов пожъна голям "урожай" в Благоевградско – район, в който той водеше листата на ГЕРБ и където има силни позиции от времето, когато отговаряше за партийното строителство и структурите на ГЕРБ.

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и бившите кметове на Банско и Сандански Георги Икономов и Кирил Котев, които загубиха последните местни избори, вече са при "Републиканци за България".

"Като че ли при Цветанов отиват хора, които са поотпаднали от ГЕРБ. Дали няма да се окаже накрая, че Цветанов събира едни лица, които Борисов не иска или не може да събере? Премиерът сам си го каза, че според него част от тези хора трябва да си ходят", напомни Първан Симеонов.

От партията на Борисов признават отлива на свои хора към новата партия. Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че това няма да доведе до очаквания резултат, защото "може да вземе част от актива, но не и от подкрепата". Неофициално от управляващата партия казват, че въпросът е колко хора ще се присъединят към Цветанов, защото това може да разклати ГЕРБ на местно ниво.

Бившият втори в ГЕРБ дори твърди, че по места управници заплашвали с уволнение членове на ГЕРБ, които искали да се присъединят към "Републиканци за България". Самият той обаче прогнозира, че и други негови бивши съпартийци ще се присъденият към новата партия.

А може и Борисов, и Цветанов да са губещи

Първан Симеонов не изключва по този начин да загубят и Цветанов, и Борисов.

"През 2014 г. АБВ взе директно от БСП между 50 и 70 хил. гласа. Това показаха екзит половете от евроизборите и от парламентарните избори тогава. По-големият удар за БСП беше друг – че стотици хиляди бесепари не отидоха нито при БСП, нито при АБВ, а си останаха вкъщи. И сега до ето това може да доведе развода на "родителите" – пред много гербери може да има дилема, но не вярвам да се намерят много такива, които да виждат в Цветанов по-добрия вариант, защото в момента ядрото на партията е стегнато около Борисов", коментира социологът.

Той подчерта, че в момента ГЕРБ губи заради цялостното недоволство и настроения в страната, а не заради Цветанов, който обаче може да се окаже "бенефициент" от ситуацията.

Освен от бившата си партия, Цветанов привлича и кадри на СДС, което отново ощетява ГЕРБ, тъй като в последно време двете партии играят в тандем на избори.

Отцепниците обявиха, че става дума за близо 300 души. Зам.-председателят на СДС Емил Кабаиванов, който е и кмет на Карлово, обаче твърди, че става дума за около 30 души.

Сред напусналите СДС и отишли в "Републиканци за България" е бившият депутат от СДС Никола Хаджийски, както и вече бившият шеф на СДС Пловдив Георги Пилев, председателят на общинския съвет в Асеновград Драгомир Георгиев и бившият председател на общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков.

Вратата към ГЕРБ не е затворена

И ГЕРБ, и самият Цветанов твърдят, че той не поддържа връзка с премиера и двамата нямат предварителна договорка за бъдеща коалиция, ако "Републиканци за България" влезе в парламента.

Първан Симеонов обаче смята, че е възможно Цветанов сега да се опитва да оползотвори ниша, която ГЕРБ не може, а после все пак да се стигне до коалиция.

"Той не затваря вратата към ГЕРБ. Най-щастливият възможен сценарий за него от днешна гледна точка би бил да се окаже, че в един бъдещ момент неговата роля е пораснала толкова, че от него да зависи дали ГЕРБ може да го има като потенциален партньор. Това може да е неговото мини отмъщение – Борисов да зависи от него. Цветанов е реалист, според мен осъзнава, че програма максимум е именно това", допусна Симеонов, но добави, че подобен развой изглежда малко вероятен.

По думите му най-реалистично звучи на предстоящите избори Цветанов да се опита да мине 1%, за да взима субсидия и след това да очаква евентуални бързи нови избори. "Неговата цел би била през това време да расте", посочи той.

Според Симеонов друг вариант е бившият втори в ГЕРБ да търси коалиция. "Няма да е лесно обаче, защото "Патриотите" са такъв потенциален партньор, но вземеш ли Цветанов при себе си и Борисов ще ти вдигне мерника. Друга теоретична възможност е "Демократична България", но това звучи прекалено екзотично дори за най-обръгналия политически вкус. Трети вариант за Цветанов е Петър Москов, но той е много малко вероятон", добави Първан Симеонов.

В петък Цветанов обяви, че партията му ще се яви самостоятелно на предстоящите избори.

Кой и къде

Цветанов вече официално представи част от лицата на новата партия.

Очаква се на предстоящи избори водещият на "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев, който вече бе представен като учредител, да бъде водач на столична листа. Вероятно такава позиция ще има и бившият депутат от ГЕРБ и бивш шеф на комисията по външна политика в НС Джема Грозданова. Пред бТВ тя призна, че преди да си тръгне от ГЕРБ, искала напусне "по елегантен начин" и да оглави представителството на ЕК в София, Борисов се съгласил с това, но в крайна сметка не се случило. Грозданова разказа и за много от проблемите в партията на Бойко Борисов, които е срещала през годините.

Присъствието на Павел и Румен Вълневи в партията не е изненада, защото още преди години Цветанов демонстрираше близки отношения с тях при посещенията си в Чикаго, където двамата братя живеят и развиват бизнес. Освен това още през септември миналата година основният от Цветанов Център за евро-атлантическа сигурност бе настанен в бившия нюзрум на Би Ай Ти – телевизията, която Вълневи финансираха, но впоследствие продадоха, а след това предаванията ѝ бяха спрени и бе фалирана. Тогава медията се помещаваше в сграда, в която се намираше и колцентъра на братята. Сега на мястото на някогашното студио на Би Ай Ти е централата на "Републиканци за България".  

Освен Вълневи, и други българи от чужбина са намесени в новата партия на Цветанов.

Към нея бяха привлечени и спортисти, което също не е изненада, тъй като той самият е завършил спортно училище и е бивш лекоатлет. Освен това от години демонстрира, че спортът е важен за него.

"План Б"

По неофициална информация Цветанов има и "план Б", ако се стигне до предсрочни избори преди партията да бъде регистрирана от съда – той ще се яви на вота в коалиция, която ще носи името "Републиканци за България".

До прибягване към подобен ход се е стигало и преди. През 2017 година Христо Иванов беше на косъм да не се яви на изборите с "Да, България" причината беше, че малко преди крайна срок за регистрация за участие на вота, съдът получи жалби срещу регистрацията на партията. В крайна сметка обаче Иванов участва в изборите и то именно през коалиция, която тогава се казваше "Движение "Да, България". През 2001 година и на Симеон Сакскобургготски му се наложи да прибегне до коалиция заради това, че НДСВ още не беше регистрирана от съда.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Един
  #15

  Направо ме разплакаха от умиление. Цуци щестака си е намерил нов пристан – милионерите от Америка. Ами като са толкова кадърни, да последват светлият пример на АРНИ ШВАРЦИ и да станат кмет на Чикаго, губернатори на Илиноис, сенатори от US-Конгреса, а те взели да се забутват в ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРОСТАЦИ. Каква идилия.

 2. Litko
  #14

  Мине се не мине време и се появи нова партийка. В името им я Българска, я за България, кое от кое по-помпозни и претенциозни, гръмко звучащи. Ето тези пък и демократи. То доста и демократи бяха, но освен да си разпределяха България не си спомням да направиха нещо съществено за Родината или демокрацията. Гледам, цвък-цвък сложил петолъчка на емблемата, брада като на Благоев си пуска, голяма конспирация...

 3. andrei
  #13
  Отговор на коментар #11

  Какъв е смисълът на подмяната на Борисов с Цветанов? Нали Цветанов е компрометиран? Що за логика е вашето? Аз много добре знам, кои са русофилските партии, но с тях заедно марширува Христо Иванов на протестите и с тях влиза в колаборация Радан Кънев в европарламента.А искаха да свалят правителството и да оставят най-големият русофил еднолично да определя служебно правителство.Така че логиката Ви просто издиша.

 4. mediaman
  #12

  Поредният политически Фейк с очарованието на балкански Франкенщайн. Освен огладнели бивши членове на гербаджийската глутница - друго няма да събере. То верно, че българите имаме къса политическа памет, но няма как да забравим, че точно този Цецерон беше първа бухалка и верен милиционер-копой на ББ в подчиняването на държавата. Гнусно е!

 5. ivand
  #11

  По добре в следващия парламент да влезнат партии като Републиканци за България на Цветан Цветанов и Демократична България отколкото да влезнат такива червени патерици като Мая Манолова, чалгаря Слави Трифонов,Татяна Дончева, Румен Петков, Никола Вапцаров, Корнелия Нинова техноимпексова, Николай Малинов и Костадин копейкин и неговите бандити от Варна все другари и изпаднали политици жадни за власт и пари. Известни с истинската им родина Русия.

 6. Дони Тръмпушката
  #10

  Цветанът на Мисълта е единственият партиен лидер който може да настани всичките членове на партията си в собствените си апартаменти.

 7. Nely
  #9

  Тоя пък, не стига дето е бивш, ама и втори бивш!

 8. Коментарът е изтрит в 14:15 на 21 октомври 2021 от автора.
  #8
 9. Коментарът е изтрит в 20:51 на 23 октомври 2020 от автора.
  #7
 10. olele
  #6
  Отговор на коментар #5

  не муняк, просто инициаторите/организаторите на протеста са пробити, а нали сме съгласни, че няма не организирани протести. та когато явно протеста е организиран от бити карти, как да получи подкрепа? излиза се с лъжливи лозунги.. Мухобойко бил носителя на феодализъма.Да ама не. Така е от 30г, и е лицемерни и елементарно за повечето хора, да се твърди, че видите ли от сега е така.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.