Цветанов: Ако дете носи взрив или дрога, какъв е проблемът роднини да не знаят за ареста му

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

С аргумента "ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или негов близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, какъв е проблемът тези роднини да не бъдат уведомени за задържането на лицето?” председателят на параламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити върнатите от президента Румен Радев за ново обсъждане в Народното събрание промени в Наказателния кодекс, позволяващи 48-часовият "таен арест“.

Цветанов обяви, че поправките са необходими заради европейски разпоредби, които България все още не е приложила и дори заради това има започната наказателан процедура срещу страната ни.

"2014 г. след терористичния акт в Париж всичките европейски държави приеха тази директива. От 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни. Никъде не се говори за „таен арест”. От самото начало на задържането непълнолетният има възможност да се възползва от правна защита., коментира Цветанов пред бТВ в събота.

Той обяви, че депутатите няма да се съобразят с ветото на държавния глава. Според Цветанов бил предприет най-либералния подход при прилагането на европейската разпоредба в българското законодателство. Всичко се правело за защита на националната сигурност и жовато и здраветон а гражданите, а на задържаните лица не се отнемат граждански права, тъй като от самото начало имат право на адвокатска защита.

Споделяне

Още от България