Цветанов анонсира трети епизод на "Наглите"

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи в сряда, че "засега може да се каже, че са задържани участниците в цялостната структура" на предполагаемата група за отвличания, но не изключи възможността да има и трети епизод на операция "Наглите". Всичко зависи от работата на службите и, ако се открият нови лица на по-високо ниво, ще бъдат задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения, каза той.

Още след първите арести миналата седмица, МВР и прокуратурата съобщиха, че групата е разбита на всичките ѝ нива. Преди ден обаче имаше нови задържани, за които бе казано, че са част от групата. Часове по-късно Софийският градски съд наложи постоянни мерки за неотклонение "задържане под стража" и за петимата заловени в рамките на операция "Наглите 2".

Въпреки, че единствените секретни данни по делото бяха телефонни разпечатки, а материалите по него не бяха внесени в секретното деловодство на съда, полицията и съдебната охрана не допусната репортери в залата. Така мотивите за задържането на Димитър и Радослав Лебешковски, Кирил Кирилов, Павел Петков и Цветлозар Славчев останаха тайна.

Министър Цветанов съобщи, че текат проверки спрямо полицаи за връзки с групата за отвличания. Каза още, че данъчните са започнали да проверяват имуществото на всички задържани.

Цветанов е разговарял с министъра правосъдния министър Маргарита Попова за договорите между затворите и частни фирми, които наемат на работа лишени от свобода, изтърпяващи наказанията си на облекчен режим. Такъв бил случаят с Павел Петков, който работел по такъв договор не къде да е, а на собствената си къща, която била в процес на строеж. В същото време той наел съседната къща, в която е държан един от отвлечените.

Цветанов нито потвърди, нито отрече неофициалните информации, че двама от задържаните са сериозно набити, за да свидетелстват срещу останалите. Уверявам ви, че всичко мина по възможно най-възпитания начин, обясни Цветанов и добави, че в България всеки, който влезе в ареста, се разболява.

Споделяне

Още по темата

Още от България