Цветанов арестува наркотрафикант и атакува "справедливия съд"

Цветанов арестува наркотрафикант и атакува "справедливия съд"

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи в петък за мащабна международна операция по залавянето на 73 килограма хероин, предназначени за Испания. Специално свиканата пресконференция бе посветена отчасти на това събитие, отчасти на поредния разбор за пропуски и грешки на съда.

Арестувани са общо петима души в Благоевград, Стара Загора и Казанлък. Дрогата е намерена в тайник на автомобил. Тарторът на групата е небезизвестният наркотрафикант Огнян Атанасов от с. Тополница.

При обиск в дома му в са намерени 50 мобилни телефона, над 100 сим-карти, 55 000 евро, 4500 долара, злато в неопределени количества, скъпи часовници, 300 гр. амфетамин. Общото количество на парите, открити при акцията по задържането на петимата, е 290 000 евро, 24 500 лв., 6700 долара, газов пистолет превърнат в боен с 270 патрона, както и наркотици – кокаин, хероин и амфетамини, отчете министър Цветанов.

След това той се върна към една от темите, за които не жали време и енергия – лошата работа на българския съд. За целта бе представена дълга "криминално- биографична" справка за наркотрафиканта Огнян Атанасов.

Тя започва през 1995 г., когато Атанасов е заловен в Гърция да продава наркотици на полицай под прикритие. Българинът получава 18-годишна присъда, която започва да изтърпява. Три години по-късно обаче Атанасов успява да избяга от гръцкия затвор и се връща в България. Кога и как се е случило това, от справката на Цветанов не стана ясно.

Оттук започва неприятната хронология – каза министъра и продължи увлекателното четене: На 25 септември 2006 г. Атанасов сключва споразумение с Окръжния съд в Благоевград, като се признава за виновен, че разпространява наркотици в Гърция. Тогава той получава наказание от 3 години и 200 лв. глоба. Министърът уточни, че Атанасов предприема този ход, тъй като гърците ще го търсят, а "българският съд е много справедлив".

Атанасов отива, признава, че е продавал наркотици в Гърция и съдът се споразумява с него, повтори Цветанов. Дори и след напомняне, той подмина обстоятелството, че споразумения се сключват с прокуратурата, а съдът може само да ги одобри или отхвърли. Министърът обаче предпочете да подмине ролята на прокуратурата в назидателния казус с Атанасов, вероятно защото в момента "взаимодействието" между МВР и прокуратурата е на "отлично ниво".

Министърът продължи: Интересното, около всичко това като хронология – гръцките власти искат лицето да бъде предадено, но това не се случва, тъй като България не е член на ЕС и в страната ни европейските заповеди за арест не важат. През 2007 г., когато страната ни се присъединява към ЕС, продължава да не предава българи в чужбина на основание европейска заповед за арест, каза министърът.

На 29 март 2008 г. в България идва нова заповед за арест, издадена от апелативния прокурор на Солун, а Атанасов е обявен за издирване. На 14 април съдът в Благоевград решава Атанасов да бъде предаден на гръцките власти. Следва жалба пред Софийския апелативен съд от защитата на Атанасов, в която се посочва, че той е осъден в България на 3 години и 200 лева глоба за същото престъпление.

През май същата година Софийският апелативен съд решава, че Атанасов не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление.

След това е получена нова заповед за арест, издадена във връзка с 14 престъпления на територията на Солун. Решение номер 181 от 22 юли от 2008 г. с председател на състава Татяна Антонова отказва да бъде изпълнена заповедта за арест, поради съществени пропуски в издаването ѝ, посочи министър Цветанов.

"Тук говорим не за доказателствата на българската правоохранителна система. Тук говорим за мотивите в издадената европейска заповед на гръцките колеги", каза министърът.

Така той стигна до трета европейска заповед за Атанасов, за притежание на кокаин и хероин, в резултат на което издирваният е задържан в районното в Петрич, след което е освободен.

Общият размер на наказанието, което Атанасов е получил в България, е три години условно и 200 лева глоба. "Нали разбирате в каква колизия изпадаме пред гръцките колеги", запита риторично министърът. Той добави, че ако нещата продължават по този начин, не е ясно как България ще изпълни ангажиментите си като страна член на ЕС.

Цветанов припомни, че Атанасов е бил задържан с Васил Маникатов (наркобос от Югоизточна България), но първият не е бил признат за виновен от съда. "Но може би сериозният финансов ресурс дава добри основания да има подобни мотиви българският съд", заключи министърът.

После отрече да е намеквал, че съдът е корумпиран.

Цветанов съобщи още, че във Варна е разкрито помещение с 800 саксии марихуана, а в село Антон са заловени около 40 килограма амфетамин.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?