Цветанов: БСП бойкотира парламента, за да не подкрепи Северна Македония за НАТО

ГЕРБ не е отнела права с вота за вдигане на прага на преференциите, а е търсела баланс

Цветанов: БСП бойкотира парламента, за да не подкрепи Северна Македония за НАТО

Мотивът на БСП да напуснат Народното събрание не е Изборният кодекс, а за да не гласуват присъединяването на Северна Македония към НАТО. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред бТВ.

БСП действително пропусна дебатите по историческата ратификация, заради бойкота мотивиран с исканията им за промяна в Изборния кодекс.

"Мотивът за излизане от парламента на БСП не е този, за който се говори, а присъединяването на Северна Македония към НАТО. Ние знаем кой взима решенията в БСП...", заяви Цветанов, намеквайки вероятно за нареждане от Русия, която е против влизането на Северна Македония в НАТО.

За първи път Корнелия Нинова успя да вкара БСП в ситуация, в която системна партия от българския политически живот не участва в историческо гласуване, каквото е ратификацията на протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия алианс, отбеляза Цветанов. 

Той за пореден път разказа как според него и партията му се е стигнало до подкрепа от ГЕРБ за предложенията на ДПС в Изборния кодекс, които на практика доведоха до обезсмисляне на преференциалното гласуване, заради невъзможността за достигане на заложения праг за пренареждане на листата.

На 14 февруари не е имало кворум и осигуряването му е зависело от постигане на компромис и подкрепа на предложения на движението. За ГЕРБ било по-неприемливо да подкрепят разрешаването на агитация на майчин език или отпадане на уседналостта при европейски и местни избори - други "редовни" предложения на ДПС.

Цветанов категорично отрече управляващите да са "отнемали избирателни права".  Обясни, че мотивът е бил да не може да се купят места в листите. Даде дори и конкретен пример с депутат  от Велико Търново, който е и негов избирателен район.

Цветанов посочи, че сред граждани на старата столица е имало "усещане", че в листата на левицата на последния вот са се събирали преференции за депутата "по не особено демократичен начин".

От обясненията му се разбра, че визира преференциално избрания депутат от БСП Явор Божанков. Цветанов уточни, че не бил казал такова нещо, а заключението било на водещия.

Нещо повече - Цветанов твърди, че преди да стане депутат от БСП, Божанков е бил представян за местен лидер във Великотърновско не от левицата, а от Радан Кънев, който по това време беше лидер на ДСБ.

Именно за да не могат бащи да купуват места за синовете си, ГЕРБ подкрепили вдигането на прага за преференциалния вот, стана ясно от обясненията на Цветанов. Иначе той винаги бил "за" преференцията.

"Винаги съм бил "за" преференцията, но в политиката невинаги става това, което харесваш. Политиката е изкуство да постигнеш баланс. Не сме ограниничили избирателни права", каза Цветанов.

"Аз нося отговорност за всяко решение на парламентарната група на ГЕРБ. Нито съм се крил, нито ще се крия зад колективна отговорност", заяви още Цветанов. Той смята, че към момента на взимане на решението за вдигане на прага за преференцията е бил прав. За решението е бил уведомен и премиерът Бойко Борисов, който след това нареди грешката да бъде поправена.  

Цветанов за пореден път отрече да има договорки между ГЕРБ и ДПС, които официално са в опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България