Цветанов: България е оазис на организираната престъпност

Пламен Нунев и Цветан Цветанов (вдясно), Сн: БГНЕС

България е оазис на организирана престъпност и на лица, които се занимават с престъпна дейност, заяви в прав текст в Русе министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Цветанов участва в националната среща за борба с трафика на хора.

Коментарът на Цветанов бе предизвикан от въпроса за двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия и намерените отпечатъци на третия – Георги Георгиев, сочен за поръчител на трафика на дрога. Малайзийските власти освободиха Георгиев поради липса на доказателства за вината му, но излязоха с предположението, че той е организаторът на трафика на наркотиците.

"Всичко, което трябва, сме предприели, каза по случая Цветанов. Това, което мога направя като призив към тези млади момчета и момичета, които излизат извън страната и смятат, че могат да осъществят трафик или престъпна дейност, или да източват пари с фалшиви кредитни карти, е да знаят, че законодателството във всяка една от държавите, които посещават, е много по-строго, отколкото в България", каза още той и заключи:

"Ако в България можем да кажем, че сме оазис на организираната престъпност или на лица, които се занимават с престъпна дейност, в чужбина нещата са коренно различни".

Той припомни, че за обвинения за банкови сметки или фалшиви кредитни карти в чужбина получават осъдителни присъди в рамките на няколко месеца, и то ефективни, докато у нас са условни или пробация.

Цветанов коментира и доклада на ЕК в частта за съдебната система. "Аз много се надявам, че точно ЕК ще може да види в детайли делото "Марио Николов", защото същите бяха доказателствата и по делото, което се гледа по същото престъпление за източване на пари по САПАРД над 7 млн. евро в Германия. Там лицата са осъдени, вече излежаха присъдите. А Марио Николов, все пак да ви припомня, че беше един от спонсорите на БСП, ами как смятате, че той ще бъде осъден?! Аз не бих повярвал, че той може да бъде осъден в България. Ако беше направил това престъпление и беше задържан в чужбина, щеше да бъде осъден и да е излежал присъдата си", каза още вицепремиерът.

"Това е България, това е политическата класа, това е срастването на лица, които злоупотребят с финансовите средства както на българския, така и на европейския данъкоплатец, но когато имат политическата подкрепа, когато са финансирали политическа партия, темата е много неприятна и точно затова те бягат от отговори на тези въпроси", заяви още вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?