Цветанов да заговори с факти за съда, или да млъкне

Вътрешният министър Цветан Цветанов не си поплюва в атаките срещу съдебната власт. И от ден на ден те градират. За разгрявка той коментираше конкретни съдебни решения, видя "октоподи" и в съда, после заплаши със страшни разработки, от които биха "падали зъби". След това чухме, че кадровият орган на системата - Висшият съдебен съвет, е "абсолютно компрометиран". Накрая се заговори и за промяна в структурата му (разбирай и състава му).

В четвъртък, когато за втори път не се отзова на покана на кадровиците за изясняване на отношенията, министърът обясни, че трябва да има нещо важно, за да отиде - като например арестуван съдия. Но корумпираните съдии били трудни за ловене, защото знаели как да се пазят.

Е, не е като да яхнеш багера и да копаеш трупове.

Сигурно затова вицепремиерът разчита предимно на приказки и по-малко на аргументи. Съдебната власт засега не влиза в капана и не изпада в истерия. Просто настоява за факти и диалог.

Кой да разкрие престъпленията на магистрати

Съдебната система има много грехове. Вярно е, че през годините тогите облякоха не един и двама, които трябва да влизат в Съдебната палата в друго качество. Висшият съдебен съвет също далеч не е целият в бяло. Този му състав се забърка в не един скандал – и при кадруването, и при гласуване на премии. Най-фрапиращ за последните години е казусът "Красьо" за търговия с влияние и гласове във ВСС.

В същото време не може да се отрече, че настоящият състав на ВСС работи под най-силен обществен натиск. Досега никога не се бе случвало членове на съвета да подадат оставки, след като за тях е установено, че са уронили престижа на съдебната власт. Така стана заради бизнесмена Красимир Георгиев - Красьо Черния.

Според едно това е ужасно малко, според други – голяма крачка напред.

Затова е крайно време, ако министър Цветанов има факти, да ги сложи на масата. Точно във властта на оглавяваното от него МВР е да разкрива престъпленията, включително и трудните.

Като постоянно говори за Красьо, защо пропуска, че срещу плевенския бизнесмен има само едно обвинение – в лъжесвидетелстване, а такова за търговия с влияние едва ли някога ще му бъде повдигнато.

Избирателни мишени

Напоследък министър Цветанов нападна персонално председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, като не пропуска да спомене, че всички знаят как професорът е бил посочен за шеф на съда. Явно визира това, че Груев, който беше съветник на президента Георги Първанов, бе единствената кандидатура за председател на ВКС и бе единодушно избран от ВСС. За абсолютно същото може да бъде упрекнат и главният прокурор Борис Велчев. Но към него критики няма. Сигурно, защото според Велчев Цветанов е чудесен вътрешен министър е и размърдал МВР. А Груев му говори със спортна терминология, за да бъде разбран.

Не са решили, не са разпуснали ВСС

Властта е в ръцете на ГЕРБ. Не са решили, не са разпуснали сегашния ВСС. Няма да се случи за първи път съветът предсрочно и безславно да приключи мандата си.

Вярно, че за премахване на политическата квота от кадровия орган трябва да се свика Велико народно събрание. Така поне повелява едно решение на Конституционния съд отпреди 7 години. Но пък нищо не пречи КС отново да бъде сезиран и да даде друго тълкувание. И това се е случвало.

Много е симптоматично и, че парламентът вече близо пет месеца не попълва двете свободни места в квотата си във ВСС, овакантени около скандала “Красьо”. Едва ли причината е време. Ако съдебната реформа им е толкова присърце, няма логична причина за отлагане. Или просто текат пазарлъци и надцаквания за постове. Любим прийом на всяка власт.

Слухове, недомлъвки или кой кого с какво държи

Ако има воля, могат да се направят и законови поправки. И данните, получени със специални разузнавателни средства, което не са достатъчни да се търси наказателна отговорност от някой магистрат, да стигат поне за дисциплинарно производство срещу него.

Всъщност, Цветанов сигурно най-много би се радвал, ако едно телефонно обаждане водеше до правилна присъда. Или ако в системата останат шепа специално обучени магистрати, които да изпълняват функциите и на прокуратура и на съд. И повдигането на обвинението да е равносилно на четена максимална присъда, без право на обжалване. Не е нужно да си търкал банките на Юридическия факултет на Алма матер обаче, за да си наясно, че всеки е невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. Затова е крайно време Цветанов да спре да говори по принцип и да обяви факти. Не слухове и недомлъвки.

Като плаши с разработки, да обяви публично кои са разработваните магистрати. Ако пък някой съдия е отказал подслушване на колега, да изнесе неговото име. Щом се кани да арестува съдия, да го направи.

Какво пречи всички магистрати (те са около 4500) да бъдат щателно проверени от данъчнитеq например. Или такива правомощия да се дадат на Сметната палата. Не всеки ще издържи на проверката. Публична тайна са тези, които демонстрират благосъстояние, което не могат да си позволят с една магистратска заплата.

В същото време е известно, че в съдебната система има много кадърни и честни хора. Има магистрати, които са отстоявали своя професионализъм и независимост дори в признатата днес за "мракобесие" и злоупотреба с власт ера на бившия главен прокурор Никола Филчев, когато Цветанов и началникът му Бойко Борисов (в качеството си на главен секретар на МВР) работиха в отлично сътрудничество с Филчев.

Безадресните атаки, отправяни почти ежедневно към цялата съдебна система, на практика разколебава и реформистки настроените магистрати. Защото на другите им е най-удобно да плуват в мътната вода.

Може би в крайна сметка липсват и воля и ресурс да се разнищят корупционни схеми и в магистратурата. Или само се трупат папките срещу този или онзи, който да бъде държан в подчинение и да е готов да изпълнява поръчки. Поръчковият съдия на страната на държавата е не по-малко опасен от поръчковия на страната на престъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от България