Цветанов даде обяснения за СРС-то от дома на Борисов

Прокуратурата отказала да отложи разпита му за след изборите, той използва случая да агитира за ГЕРБ и да атакува Станишев

Цветан Цветанов на влизане в спецпрокуратурата, Сн: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отрече да има някаква връзка с изтеклия преди две седмици скандален запис на разговор в дома на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, както и с незаконното подслушване въобще. Това заяви той в четвъртък след като час и половина дава показания в спецпрокуратурата по повод проверката за изтеклите СРС-та от разговор между експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

Цветанов каза, че не знае защо е извикан. Това според него не знаели дори и прокурорите, които са го извикали, но като гражданин сметнал за свой дълг да дойде и да даде показания.

Това е вторият път по време на предизборната кампания, когато шефът на изборния щаб на ГЕРБ е викан на разпит. В края на април той прекара осем часа в следствието и прокуратурата по случая с изтеклите разработки срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. Тогава той отказа да говори пред медиите. Този път беше словоохотлив, но не коментира по същество скандалната среща в Банкя. Вместо това използва засиленото медийно присъствие, за да призове журналистите да "използват конституционното си право и да гласуват на 12 май с бюлетината на ГЕРБ.

Преди ден показания по случая даде Мирослав Найденов, който е защитен свидетел на прокуратурата във връзка с друго разследване – за схемата за незаконно подслушване в МВР, която, според бившия земеделски министър, била разпоредена лично от Цветанов. В първия работен ден от седмицата бе разпитван и бившият премиер Бойко Борисов, който се опита да обясни пред медиите, че бил поканен само на разговор, но от прокуратурата уточниха, че са му снемани показания.

Цветанов коментира, че прокуратурата нямала друг полезен ход, освен да образува проверки по последните СРС-скандали. Той отново отрече да е вършил нещо нередно в МВР, въпреки съобщението на прокуратурата от миналата седмица, че има достатъчно доказателства, че доскорошният вътрешен министър съзнателно е допуснал нарушаване на правилата за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) в специализираната служба СДОТО.

Срещу него обаче още не образувано дело, защото се ползва с имунитет като кандидат за депутат.

Цветанов отново повтори, че никой не е представил доказателства за негова вина. Според него съобщението на прокуратурата е било "витиевато" и в него не се споменават конкретни доказателства.

За да даде показания по случая със записа, направен в дома на бившия премиер в Банкя, в спецпрокуратата пристигна и шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров.

Разпитите на двамата бяха анонсирани няколко часа по-рано от обвинител №1 Сотир Цацаров, който отговори на репортерски въпроси преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък сутринта.

Той каза, че във връзка с образуваната проверка се налага да бъдат снети обяснения от още хора. Цацаров не посочи директно кои, но даде "жокери" : "Едното от лицата би следвало да е участвало в разговора, а другото лице мисля, че не е участвало в разговора, но има отношение към последващ разговор на финала на записа".

В записа, който е правен с незаконни СРС-та, се чува, че по време на разговора там е пристигнал "гостът от разузнаването", който е чакал среща с Бойко Борисов. На репликата, че той е дошъл, Борисов отговаря: Кажете му да изчака.

Цветан Цветанов не е присъствал на срещата в Банкя, но за него става дума в частта, в която бившият премиер се обажда по телефона, за да разкаже какво е научил за прокурорската проверка по случая с незаконното подслушване в МВР. От думите на Борисов се разбира, че той е детайлно запознат с констатациите на проверяващите два часа преди самото им обявяване на официална пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров и екипа му.

Според Цацаров това е най-скандалната част от разговора, тъй като в момента, в който той се води, проверката все още не е оповестена официално.

След като бе разпитан в четвъртък Цветанов неколкократно отрече Борисов да му е давал информация за това докъде е стигнала проверката на прокуратурата за незаконното мобилно подслушване в МВР. Не зная с кого говори Бойко Борисов по време на записания разговор, каза Цветанов.

Той допълни, че всеки ден говори с "премиера", но няма спомен дали са разговаряли на 15 април сутринта. Но за резултатите от проверката в министерството е разбрал от медиите, а не от Борисов.

Освен това Цветанов съобщи, че е искал да използва посещението си в прокуратурата, за да внесе сигнал срещу БСП. Сигналът е базиран на журналистическо разследване, което хвърля съмнения, че има връзка между избора на Сергей Станишев за лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и избора на германската корпорация "Сиеменс" за изпълнител на поръчката за изработването на документите за самоличност. Договорът бе подписан от предшественика на Цветанов в МВР Михаил Миков (БСП).

Спецпрокурорите обаче не са приели този сигнал, защото не бил от тяхната компетентност, обясни Цветанов.

"Нали разбирате, че това е политически сценарий – всичко, което се случва тези 20-30 дни?", риторично попита той.

Цветанов призна, че е поискал днешните му обяснения пред прокуратурата да бъдат изместени за 13 май заради натоварения му график в предизборната кампания, но прокурорите отказали. Освен това каза, че е бил викан за 11 часа, но е помолил отлагане за 14. 30, защото не е бил в София.

Преди да се яви в спецпрокуратата Цветанов заяви в отговор на репортерски въпрос във Велико Търново, че няма отговор защо досега не е изтекъл запис на разговори с негово участие.

По-рано в четвъртък главният прокурор каза, че и тримата участници в скандалния разговор - Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, са отрекли да са правили записа в Банкя.

Ще се установява дали е било възможно през мобилния телефон на някой от тях, който да е бил активиран отвън, да е бил направен този запис, обясни Сотир Цацаров и предположи, че телефонът на Найденов е бил хакнат.

"Всяко от лицата, от които са снети обяснения, категорично отрича факта да е извършвало... Към този момент спрямо Мирослав Найденов не са прилагани по установения в закона ред специални разузнавателни средства. Г-н Найденов категорично отрича да е осъществявал такъв запис. Не изключва обаче хипотезата записът да е бил осъществяван чрез използване по технически начин на принадлежащо нему устройство - разбирайте мобилен телефон. Категорично експертно мнение се изисква. Това е елемент от установяване на автентичността и начина на правене на записа", разясни главният прокурор.

Според него проверката по случая, водена от инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), ще приключи най-много до две седмици, какъвто е максималният срок. Резултатите няма да са готови до изборите, но със сигурност няма да се забавят много, тъй като прокуратурата няма намерение да точи тази проверка и ако бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъдат образувани досъдебни производства и ще се проверява съдържанието на разговора по всички линии, увери главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България