Цветанов: ДАНС ме е разработвала откакто влязох в политиката

Цветанов: ДАНС ме е разработвала откакто влязох в политиката

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в петък, че Държавната агенция "Национална сигурност” (ДАНС) го е проверявала от момента, в който влязъл в политиката. Цветанов оповести това в отговор на въпрос на Mediapool дали ГЕРБ ще закрие Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства, защото има опасения от политически шантаж. В този ред на мисли той заяви, че по време на предходното правителство службите за национална сигурност са се превърнали в "политическа полиция".

Когато станах министър, се поинтересувах дали срещу мен са извършвани оперативни действия, каза Цветанов. Така той разбрал, че създадената преди по-малко от две години мегаагенция го е проверявала под предлог дали представлява заплаха за националната сигурност.

Сега Цветанов на свой ред е разпоредил проверка дали тези действия на ДАНС са били правомерни и на какво основание е бил разработван от бившата Национална служба "Сигурност" (НСС), която в последствие се вля в ДАНС. Публично министърът спомена единствено за правена проверка в информационните архиви на МВР и НСС.

"Проверката е засягала периода откакто съм влязъл в политиката", каза Цветанов. Неговата кариера извън МВР започна през 2005 г., когато стана зам.-кмет по сигурността на София, а година по-късно стана и председател на ГЕРБ.

Министърът не отговори на репортерски въпроси дали има разработвани други политици. "Поинтересувах се само от себе си", отговори той.

Въпреки това министърът каза, че ДАНС, която започна работа в началото на 2008 г., няма да бъде закривана, а реформирана.

"Политическата представителност" ще контролира СРС-тата

Няма да се размине обаче закриването на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства, назначено от предишните управляващи.

Вътрешният министър призна, че основната причина за това са нейните членове, които са назначения на предната власт.

"Тези лица с конкурс ли бяха избрани? Бойко Рашков (председател на бюрото - бел.ред.) беше зам.-министър. Той политическо лице ли е или експерт? Там (в бюрото - бел.ред.) имаше предпоставки за доста нелицеприятни неща. Начинът на подбора на хората, политическите назначения, това са основните проблеми", каза вицепремиерът.

Според министъра най-добрата форма на контрол върху СРС-тата е парламентарна комисия, която ще бъде конструирана по същия начин, както комисията за контрол на ДАНС. Парламентарните групи ще излъчват своите представители на паритетен принцип, ще има ротационен председател без право на ГЕРБ да излъчва такъв.

В отговор на въпрос няма ли парламентарният контрол да бъде също толкова политически, колкото и този на бюрото пред закриване, Цветанов обясни, че българите са гласували за политическите партии.

"Контролът ще бъде осъществяване от политическата представителност на българското общество. Нормално е да бъде точно българския парламент. Изборите са проведени преди три месеца", аргументира се той.

"Полицай не може да убие умишлено"

Цветанов отново се включи и по темата за присъдите срещу полицаи. Той каза, че няма да коментира декларацията на Съюза на съдиите в България, в която се призовава изпълнителната власт да не се меси в работа на съда, но в същото време обясни как един полицай не може да убие умишлено.

Вътрешният министър добави, че "не му е приятно, когато чува негативни оценки за българските съдии" в чужбина. Той изрази надежда българските престъпници да бъдат хващани зад граница, защото там биха получили "по-справедливи".

Напрежението между съдийската гилдия и МВР възникна след коментарите на Цветан Цветанов, че петимата полицаи осъдени за смъртта на Чората са невинни.

"Защитата, която проявих към полицаите бе защото бях поканен от полицейския синдикат и защото аз като МВР-министър имах нужда от диалог с полицейските синдикати. В тази посока не мисля, че съм повлиял на решенията на българския съд.

Ще се съобразя с окончателното решение на българския съд и няма да го коментирам, но не приемам български полицай да бъде осъден за умишлено убийство. Всичко, което са направили като действия (петимата от Благоевград, бел.ред.) и това което правят като действия (полицаите по принцип, бел.ред.) при реализирането на определена операция, се прави с конкретни планове на ръководителите", бе коментарът на Цветанов.

Той даде изявление пред медиите след посещенията си във Вашингтон и Брюксел. Получихме много висока оценка за усилията на новото българско правителство да се справи с престъпността, увери Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България