Цветанов е готов да се откаже от имунитета си, но след изборите

Сн. БГНЕС

Бившият вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е готов да се откаже от имунитета си след изборите.

 ”Когато приключат изборите, и когато се внесат събраните доказателства, ще мога да преценя на база това, което е събрано, и ще предприема действия, които съответстват на обществените очаквания”, заяви той в сряда преди срещата със симпатизанти в Каспичан.

Цветанов допълни, че е готов да се откаже от имунитета си, но когато приключат изборите, ”защото в условия на предизборна кампания и всичко, което се е случило през този период от време, на хората им изглежда доста съмнително случващото се с него”.

Преди ден прокуратурата съобщи, че е събрала достатъчно доказателства за вина на Цветанов в скандала с незаконното подслушване в МВР. Прокуратурата обяви намерението си да привлече и Цветанов като обвиняем, но делото ще бъде спряно до провеждането на изборите на 12 май, защото той се ползва с имунитет на кандидат-депутат, а няма разписани правила за отнемане на такъв имунитет.

 ”Винаги съм се ръководил от закона. Всяко едно разрешение, което съм подписал, е след надлежно искане от заявител, прокурор или оперативна служба, с разрешение от съдия, и тогава то е идвало за подпис при министъра на вътрешните работи. Никога, по никакъв повод, не съм разпореждал незаконни СРС-та, защото това няма как да се случи, в условията, в които работи системата”, каза Цветанов.

Помолен да коментира информацията, че  двама служители от СДОТО са дали показания в прокуратурата и на тази база са изградени заключенията, че Цветанов има вина,  той отговори: ”Не знам, какво е твърдението им и какво са казали те. Аз знам, какво съм правил като министър на вътрешните работи. Всичко, което съм осъществил като контрол, и като възможност за работа с колегите, е минавало през директорите на службите. Докладът, който се прави ежедневно от директорите, е точно за законосъобразността на всички тези искания, които се дават за подпис на мен”.

Той допълни, че в сигнала на Сергей Станишев, който беше потвърден от прокуратурата, първоначално се е говорело за несъответствие на пътни книжки за период, в който той вече не е бил министър на вътрешните работи.

По думите му за партията е важно да има парламентарен контрол както в Държавната агенция за национална сигурност, така и в подкомисията за специалните разузнавателни средства.

”Аз вярвам в обективността и не очаквайте от мен да започна да хуля институциите”, допълни Цветанов.

 ”За голямо съжаление, някои големи политици се постараха, чрез съответните институции, да направят политическото си говорене. Но това са партии, които нямат политика, и които до сега, участвайки в управлението, никога не са носели политическа отговорност за безхаберията, които се случиха”, каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?