Цветанов: ГЕРБ не плаща на независимите депутати, а покрива разходите им

Безпартийните парламентаристи отчитали дейност в НС с “експертизи”

Цветанов: ГЕРБ не плаща на независимите депутати, а покрива разходите им

Ново заключение направи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов две седмици след признанието си, че като получи пренасочената към ГЕРБ субсидия на независимите депутати от РЗС и Атака, управляващата пария я връща на парламентаристите.

Според Цветанов “ГЕРБ не плаща на независимите, а само покрива разходите им”. Това заяви той пред Нова телевизия във вторник.

"Когато постъпят разходите за проведените мероприятия на депутатите, на тях им се превеждат на база на разходните документи, които минават на отчет в Сметната палата. Няма нищо, което да е свързано с даването на пари, не е възможно това, което се говореше - да се дава едва ли не втора заплата", обяви той.

В края на декември пред бТВ Цветанов почти обясни, ГЕРБ нарушава Закона за политическите партии. “Това, което мога да кажа, и това, което е публично известно – има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ за осъществяване на техния парламентарен...”, заяви Цветанов, без да довърши мисълта си.

Откровението му за парламентарния “алъш-вериш” грубо противоречи на законовото разписание: “политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване на работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи”.


Днес вицепремиерът обясни, че "независимите депутати също трябва да осъществяват парламентарна дейност". Така той аргументира поведението на управляващата партия, която си осигурява мнозинство с гласовете на въпросните независими депутати.

Цветанов обаче отрече ГЕРБ да плащат за подкрепа.

Според него средствата се превеждали само за покриване на разходи, направени във връзка с парламентарната работа на депутатите - "за направени експертизи, например във връзка със здравеопазването, за консултации".

Той не даде ясен отговор на въпроса защо точно ГЕРБ се чувства отговорна да покрива разходите, направени от независимите народни представители.

Междувременно напусналият с т.нар. "Сейшелска група" Атака - Валентин Иванов, който наскоро пренасочи субсидията си към ГЕРБ, заяви пред БНР във вторник, че никога не е получавал пари от партията. По думите му парите от субсидиите на независимите депутати, декларирали приналдежност към управляващите се предоставят от формацията на Фонда за лечение на деца. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?