Цветанов: ГЕРБ постигна максимума на компромиси за партньорства

Цветанов: ГЕРБ постигна максимума на компромиси за партньорства

През последните две години от управляващата партия ГЕРБ са направили максимума на компромиси и "протегнати ръце“ за партньорство, заяви зам. председателят ѝ Цветан Цветанов пред БНР в неделя по повод възможността за съставяне на ново правителство от сегашното Народно събрание.

След оставката на кабинета на Бойко Борисов и две седмици консултации на президента с парламентарно представените партии, за вторник е свикан Консултативния съвет за национална сигурност, след като държавният глава ще започне да връчва мандати за съставяне на ново правителство първо на ГЕРБ като водеща политическа сила, после на БСП.
И двете партии заявиха, че ще върнат мандатите. От Патриотичния фронт и БДЦ коментираха, че ако получат подкрепа от други партии в парламента, са готови да съставят правителството, а от Реформаторския блок коментираха това като "разумно". Това обаче надали ще се случи, тъй като от ГЕРБ се обявиха твърдо против.

Позицията на ГЕРБ остава непроменена: към момента нито една парламентарна група не може да състави кабинет и е необходимо да се проведат предсрочни парламентарни избори, които да осигурят на страната стабилност и успешна подготовка за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., заяви Цветанов

Според него не може да бъде осигурена парламентарна подкрепа от 43-то Народно събрание за съставяне на нов кабинет, защото подкрепата на част от народните представители от Реформаторския блок не е достатъчна за гарантиране на стабилността му.

Цветанов изтъкна и различията с Патриотичния фронт като допълнителна причина за невъзможността настоящият състав на Народното събрание да подкрепи нов Министерски съвет. Той припомни популистките искания на Патриотите за минимална пенсия от  300 лв.

Няма политик, който не желае да направи това, защото пенсиите на възрастните хора са недостатъчни, но такава промяна би означавала и промяна в скалата на останалите пенсии – над този праг и съответно – ръст на бюджетните разходи от над 1.5 млрд. лв. и увеличен дефицит, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

Той изрази очакване на Консултативния съвет при президента да се стигне до приемането на общо решение за провеждане на предсрочни избори за Народно събрание в последната седмица на март или в първата на април 2017 г.

Участие на министри от ГЕРБ в служебен кабинет няма да има, а задачата му ще бъде да създаде среда, която да гарантира провеждането на демократични избори, заяви Цветанов.

Решението на партията е да се съобрази с позицията на повече от 2,5 млн. българи, които са мнозинство сред гласувалите на последния референдум. Но ГЕРБ ще участва в обществени дискусии като организираното идния вторник обсъждане, инициирано от парламентарната правна комисия, на което ще се проведат дискусии с представители на НПО и експерти в областта на избирателното право и изборните системи.

Според Цветанов "трябва да има промяна, която обаче да не ни отведе в другата крайност“.

Споделяне

Още от България