Цветанов говори за симбиоза между ГЕРБ и ДПС

Цветанов говори за симбиоза между ГЕРБ и ДПС

"Наблюдавайки процесите през последната година - година и половина, мога да кажа, че има ясна симбиоза между две от основните политически формации, които са системни партии - ГЕРБ и ДПС", коментира бившият втори в ГЕРБ и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в сряда пред БНР. По думите му община Гурково е много ясен знак на такова политическо задкулисно договаряне.

През лятото на миналата година Цветанов напусна ГЕРБ и обяви, че от известно време членството в партията "не е повод за гордост - нито за мен, нито за немалко други членове на партията". До окончателното му скъсване с ГЕРБ се стигна, след като той бе отстранен от ръководните си постове в партията и парламента заради "Апартаментгейт". 

На консултациите при президента за изборите Цветанов предложи ротация на всички областни директори на полицията за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси. "Цветан Цветанов каза, че манипулации в изборите съществуват, не знам какво е имал точно предвид, той изхожда от своя личен опит", отбеляза държавният глава по време на срещата си с ГЕРБ в понеделник. В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова Цветанов да каже за какво точно говори.

Сега Цветанов обясни какво е имал предвид. Той припомни, че от 2009 до 2017 г. включително, ГЕРБ никога не е организирала парламентарните избори и винаги полицейските началници са били сменяни.

"Знаете, че през 2013 г., 2014 г. и 2017 г. имаше служебен кабинет. Това даде една допълнителна гаранция изборите да бъдат честни и да не бъдат оспорвани, по начин по който да дискредитира изборния процес и всички тези, които са парламентарно представени в българския парламент", каза той.

Според него ротацията на областни директори на полицията е необходима, защото така ще могат да не се развият евентуалните връзки, които са създадени с определено контролиране на гласове. "Вече има доста сигнали, че на местните избори през 2019 г. са осигурявани кордони от полицейски служители, за да може определени политически формации или определени кандидати за кметове да могат безпрепятствено да си осигурят т.нар. контролиран вот", посочи лидерът на "Републиканци за България".

По думите му Цвета Караянчева и Дариткова са му споделяли притесненията си за рокади, които биха довели до опорочаване на изборния процес. 

"Лично г-жа Цвета Караянчева, през 2017 г., когато министър беше Младен Маринов, тя самата ми сподели, че той иска да махне областния директор на полицията в Кърджали, защото е осуетил конфликт, който е можел да ескалира много на едно събиране в община Джебел между ДОСТ и ДПС. Тогава, когато говорих с Младен Маринов, ми каза, че е имал разговори с представители от ДПС и те държат този директор да бъде сменен", каза Цветанов.

Той допълни, че като председател на парламентарната вътрешна комисия се е противопоставил. Аргументът му бил, че е недопустимо да бъде махнат някой, който си е свършил служебните задължения, независимо от личните му пристрастия. Цветанов добави, че този областен директор е бил сменен през юни-юли 2019 г. 

"Г-жа Дариткова през цялото време след освобождаването на тогавашния директор на ОД на МВР-Смолян Евгени Василев, дори когато съдът го възстанови на работа, тя искаше да се водят разговори с тогавашните министри на вътрешните работи да не се връща, защото е много близък до ДПС и би могъл да участва в някакви подобни варианти за опорочаване на изборния процес", каза Цветанов.

"Неслучайно някои от членовете, които са достойни, качествени и много истински хора, които повярваха в ГЕРБ, че е алтернатива на ДПС, днес напуснаха ГЕРБ и вече са част от Републиканци за България“, добави той.

Цветанов даде за пример и написаното от Гюнай Исмаил от Шумен, който в мотивите си за напускане от ГЕРБ е посочил, че са предадени и продадени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?