Цветанов: Хора от криминалните структури са в първите редици на протестите

Правителството не било подготвено за подобни сценарии: Забавихме се, нямахме адекватни действия

Цветанов: Хора от криминалните структури са в първите редици на протестите

В първите редици на протестите са забелязани лица от криминални структури, заяви вътрешният министър и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов в неделя сутринта, малко преди началото на многохилядните национални демонстрации в цялата страна.

"Българските граждани съвсем справедливо протестираха срещу високите сметки за електроенергията. Но в момента тези протести, които наблюдаваме – тези протести са оглавени с политически цели, криминални структури са "уловени" от обективите на камерите – хора от фирми на Марчело Джотолов и Алексей Петров", каза Цветанов пред ТВ7.

Той призна, че правителството не е било подготвено за подобни сценарии. "Забавихме се, нямахме адекватни действия на тези сценарии”, коментира министърът в оставка.

Той посочи, че сред първите редици на протестиращите има престъпници, занимаващи се с разпространение на наркотици. Според обясненията му това са провокаторите, ред които освен наркотърговци има хора и на БСП и на сдружението ГОРД на Слави Бинев. Цветанов се възмути, че от предупрежденията на БСП, че част от демонстрантите се въоръжават с бомбички и боксове. Според него тази информация е трябвало да бъде предоставена на органите на реда.

"Изсветляването на енергийните далавери вдигна протестите. Гражданите протестират справедливо и държавата трябва да реагира адекватно и тя започна, но имаме ДКЕВР, който е независим орган, въпреки че се назначава от премиера”, каза още Цветанов.

Като виновник за това той посочи бившия енергиен министър Трайчо Трайков. "Всички ние виждахме, че Трайчо Трайков е подвластен на определени кръгове", поясни Цветанов.

Той коментира и махането на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков два дни преди оставката на цялото правителство.

"Решението за отстраняването на Дянков бе взето от премиера. При един нов мандат Симеон Дянков няма да участва в следващ кабинет. Смятам, че една от грешките, които допуснахме, бе балансът на финансовата стабилност и социалната политика. Въпреки че осигурихме 600 млн. за пенсии и 200 млн. за бюджета за социални дейности", каза Цветанов.

Той обаче вижда ръст в подкрепата за ГЕРБ след решението на Борисов за оставка на кабинета.

"ГЕРБ има своята обществена подкрепа и своите структури. След като подаде оставка правителството, хора, които досега не са гласували за ГЕРБ, застанаха зад партията. Защото това бе правителството, което в условия на тежка финансова криза постигна такива забележими резултати", каза Цветанов. Той поясни, че хората виждат какво е направило правителството, спортните зали, които е построило, това, което направи за зърнопроизводителите и други.

Според вицепремиера оставката на правителството е мъдър ход от страна на Бойко Борисов, тъй като е предотвратил по-сериозна ескалация на напрежението.

Премиерът винаги е бил много отговорен, коментира Цветанов и допълни, че министър-председателят е бил провокиран от сценария, реализиран от 41-то Народно събрание, за да може да се възпрепятства участието на ГЕРБ в едно бъдещо управление.

"България е парламентарна република. В България има възможността гражданското общество да участва в контрола на изпълнителната власт. Това, което видях на някои протести, съм убеден, че бяха провокатори: "Смърт на НАТО", "Смърт на ЕС", палене на знамето на ЕС”, посочи Цветанов.

 
Цветанов влезе в диалог с протестиращи от София и Варна чрез пряк тв мост. Той попита Иван Петров, един от лидерите на протеста в морския град, дали познава Изборния кодекс и каква е възможността гражданското общество да участва като независими кандидати

"Не сме били разбирали от конституция. Аз съм на 57 г., имам образование и житейски опит. Обаче като започнах протестите, решиха, че им преча и ще ме ликвидират. Кои ли? Ами тези, които държат кокала", каза беше Петров.


"Господин Цветанов, ние не сме искали оставка на правителството. Всичките ни искания бяха за диалог с правителството. Но това правителство, което искаме да го съставим сега, няма как да стане. Аз съм участвал на кметски избори, но тогава всичко се покри. Варненци искат да се освободят от монопола, да живеят свободно и децата им да пораснат тук, да се развиват, да създадат поколения. Друг аспект на протестите ни в момента няма", подчерта Иван Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България