Цветанов и по-голямата част от ГЕРБ искат още действия по случая "Скрипал"

Решението се очаква в петък, Сидеров се надява на здравия разум на Борисов

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС
Замeстник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че очаква още в четвъртък правителството да предприеме още действия на солидарност към Великобритания по случая "Скрипал", но отново не потвърди дали България ще изгони руски дипломати.
 
Той обясни, че е разговарял сутринта с премиера Бойко Борисов и в "работен, конструктивен диалог" е изразил мнението си, че България трябва да бъде солидарна с европейското семейство и с евроатлантическите държави. Подобно по думите му е мнението на демократичната общност и на голяма част от ГЕРБ.
 
Най-вероятно конкретни решения могат да се очакват в петък. За 9сутринта е насрочено заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. В съобщението на правителствената пресслужба се посочва, че съветът ще изслуша посланика в Москва Бойко Коцев, който бе върнат в София за консултации. 
 
Съветът се  ръководи от премиера, а в него участват и шефовете на специалните служби.

Мария Захарова: Ако България има данни за Скрипал, да ги даде

Не Русия, а българските власти трябва да коментират прибирането на посланик Бойко Коцев за консултации и на какво основание го правят. Това коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на въпрос на кореспондента на БНР.

Може би България има данни или някакви доказателства по случая "Скрипал", ако е така, дайте ги, каза още Захарова. Още

САЩ, Канада и повече от 20 европейски страни вече обявиха, че гонят руски дипломати заради случая, но позицията на българското правителствo е по-предпазлива. Засега София се ограничи само с викането на посланика ни в Москва за консултации. 
 
Срещу по-твърди мерки вече се обявиха президентът Румен Радев, БСП и коалиционният партньор в правителството "Атака". 
 
Цветанов: Солидарност на думи не е достатъчна
 
България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества, заяви в кулоарите на Народното събрание Цветанов, който е и председател на ПГ на ГЕРБ.
 
"ГЕРБ като евроатлантическа партия действително трябва да вземе решение, което се основава на геополитиката в момента", каза той.
 
Цветанов прогнозира, че след срещата между премиера Бойко Борисов и посланика ни в Москва Бойко Коцев ще бъде оповестено и какви ще са ходовете на България.
 
Зам.-председателят на ГЕРБ каза, че солидарност на думи не е достатъчна, трябва да има действия, но те са изцяло прерогатив на изпълнителната власт. 
 
Той не намира драма в различната позиция на "Атака" и опцията да напусне управлението, ако руски дипломати бъдат експулсирани от България, и увери, че разговаря с патриотите и получава подкрепата на една част от тях по този конкретен казус. 
 
"Неслучайно казах, че това е от компетентността на изпълнителната власт и, ако президентът Радев прочете чл.105 от Конституцията, ще си даде отговор и няма да е необходимо да задава тези въпроси", каза Цветан Цветанов в отговор на въпрос за думите на президента Румен Радев, че кабинетът не е съгласувал с него решението си да извика Коцев за консултации в София. 
 
Сидеров разчита на здравия разум на Борисов
 
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров от своя страна коментира, че разчита на здравия разум на премиера Бойко Борисов, който води балансирана позиция, и препоръча другите в ГЕРБ да се въздържат.
 
"Нито Великобритания, нито Русия са членове на ЕС, така че, ако не реагира, България не предава никого", каза Сидеров.
 
Той призова днес или утре да се събере Съветът на коалицията, за да излезе с единна позиция.
 
Каракачанов: Няма нужда България да гони руски дипломати  
 
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира от своя страна, че България на този етап няма основание да гони руски дипломати. 
 
"На заседанието на Съвета по сигурността ще бъдат разгледани евентуалните нови данни по случая с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания", допълни вицепремиерът. 
 
"Смятам, че позицията на премиера е изключително балансирана и подкрепям една такава позиция. Не знам дали има разнобой в ГЕРБ и не е моя работа да коментирам в ГЕРБ какви позиции има", каза Каракачанов. 
 
Вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи идеята на Волен Сидеров за свикване на Съвет на управляващата коалиция, който да изработи официална позиция на страната по случая "Скрипал".
 
Симеонов също смята, че България трябва да прояви въздържаност. 
 
"Позицията на "Националния фронт за спасение на България" е, че докато няма доказателства за извършено престъпление, не е редно да се взима страна, но естествено, ако бъде доказано престъпление и някаква свързаност с Русия, естествено че позицията ще бъде експулсиране", допълни той. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?