Ексвътрешният министър изненадващо се включи в интервю на лидера на БСП

Цветанов и Станишев заформиха ТВ пиеса заради скандала с подслушването

След взаимни обвинения и призиви за оставки, двамата се разбраха да се извинят, ако прокурорската проверка ги опровергае

Цветанов и Станишев заформиха ТВ пиеса заради скандала с подслушването

Ден, след като лидерът на БСП Сергей Станишев провокира грандиозен скандал, обявявайки, че е получил анонимна информация за схема за незаконно подслушване в МВР на политици, магистрати и бизнесмени, двамата с ексвътрешния министър Цветан Цветанов заформиха своеобразна телевизионна пиеса в ефира на бТВ в петък.

Докато социалистът коментираше изнесените от него твърдения и предстоящата проверка на прокуратурата по тях, зам.-председателят на ГЕРБ се включи по телефона, за да повтори краткото си изявление от четвъртък, с което категорично обяви думите на опонента си за лъжи.

Подобно на реакцията му по повод съмненията за съществуване на разработка с името "Будали", по която са подслушвани журналисти, Цветанов заяви, че ако данните за българския "Уотъргейт" бъдат потвърдени, "ще изляза от политиката и ще се извиня на всички български граждани за това, което съм направил".

След като бе подканен от водещия да се присъедини към двамата събеседници в студиото, бившият силов министър уточни, че централата на ГЕРБ е в същата сграда и прие поканата, за да "се гледаме в очите, като мъже".

Докато Цветанов се придвижваше от 17-ия етаж на административната сграда на НДК, където се намира партийния му офис, в студиото на бТВ Станишев накратко обясни, че изнесената от него скандална информация ден по-рано не е негово лично твърдение, а анонимен сигнал.

Добави и, че не е имал друг избор, освен да оповести притеснителните данни и да ги занесе в прокуратурата, тъй като те изглеждали много сериозно и съдържали детайли, които биха могли да са известни само на служители от специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СД "ОТО"), занимаваща се с подслушването в МВР.

"Аз смятам, че съм свършил това, което трябваше да свърша като гражданин и политик", обобщи ситуацията Станишев, докато Цветанов вече влизаше в телевизионното студио.

Словесната престрелка между двамата започна с напомняне от бившия вътрешен министър, че по времето на тройната коалиция в ДАНС избухна скандал с подслушване на редица журналисти и депутати, добил известност като "Галерия" по името на оперативната разработка.

Уточни и, че зам.-шефът на СД "ОТО" е бил назначен на поста от предшественика му от БСП Михаил Миков, като попита Станишев, че при това положение би могло да остане незабелязано негово устно разпореждане за незаконни подслушвания.

"Готов ли сте двамата в това студио да поемем ангажимент", обърна се Цветанов към Станишев с предложението след проверката на прокуратурата, този, чиито думи се окажат опровергани, да излезе от политиката и да се извини публично.

Лидерът на БСП така и не прие своеобразния облог напълно, отговаряйки единствено, че "ако не е вярно, ще се извиня, разбира се".

Попитан възможно ли е подобни неправомерни СРС-та да не могат да бъдат открити, тъй като са разпоредени устно, а не по законовия ред, Цветанов реагира гневно: "Вие да не мислите, че МВР е плод и зеленчук – всичко се регистрира... Недейте да смятате, че МВР е някакъв разграден двор..."

Той обаче не пожела да отговори дали в силовото ведомство се използва сив ван "Крайслер Вояджър", за който в сигнала до Станишев пише, че е използван от въпросния екип, сформиран незаконно от Цветанов.

"Способи и методи, които се прилагат в оперативната работа са класифицирана информация", заяви кратко бившият МВР шеф, добавяйки, че ако започне да коментира тези данни, може да бъде подведен под наказателна отговорност.

Последваха нападки между двамата гости, като социалистът се съсредоточи в скандала с обвинените в убийство на новородено от Цветанов лекари от Горна Оряховица, които впоследствие дори не станаха обвиняеми, тъй като се оказа, че детето е било мъртво родено. Тогава ексминистърът дори чете стенограма от СРС-та от парламентарната трибуна, за което прокуратурата прецени, че не е престъпление, тъй като записите били разсекретени.

Цветанов пък очаквано се сети за лобисткия скандал "Хохегер", призовавайки Станишев да се извини на гражданите за това, че "вие отделихте 3 млн. лв. и не се извинихте, че голяма част от тези пари се върнаха към вашата приятелка и спътница в живота (Моника Йосифова – бел.ред.)".

Не бе подминато и делото за разгласяване на държавна тайна, по което Станишев бе обвинен, че като премиер е загубил няколко секретни документа. Разследването обаче "буксува" от доста време, тъй като въпросните секретни материали така и не бяха открити, а съдът на няколко пъти връща обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти и противоречия.

Последва и признание от Цветанов, че той получавал доста анонимни сигнали за лидера на БСП, но не ги носел веднага в прокуратурата.

В крайна сметка двамата се разбраха вежливо, че след прокурорската проверка по скандала с подслушването публично ще се извини този, който се е оказал в грешка, като Цветанов си запази правото да даде интервю, когато резултатите от проверката бъдат оповестени. Станишев пък поиска от бТВ гаранция, че когато зам.-председателя на ГЕРБ е в студиото им, БСП винаги ще има възможност да изпраща свой представител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?