Цветанов има "оперативни данни", че българин е наел екипажа на "Св. Николай"

"За момента в МВР има оперативни данни, че човекът, който е наел екипажа на плавателния съд е българин, но той тепърва ще се издирва и ще се установява съпричастността му към цялата тази дейност", обяви вътрешният министър Цветан Цветанов в понеделник, цитиран от БНР, по повод задържания с 3 тона кокаин в Испания кораб "Св. Николай".

МВР шефът добави, че по документи съдът се е движел без товар, като екипажът му, състоящ се от 21 българи, е знаел, че рябва да товари захар, но това всъщност не се е случило. Същата версия са потвърдили и роднините на моряците при срещата си с премиера, на която е присъствал и Цветанов.

Според министъра в подчинените му служби имало и информация, че колумбийските и испанските граждани, за които се предполага, че са организатори на трафика на кокаин, са имали преки контакти с част от екипажа на българския кораб.

Миналата седмица Цветанов обяви, че част от задържаните родни моряци са знаели какво превозват и затова има "безспорни доказателства". Междувременно задържаните в България Дойчин Дойчев и Руслан Колев останаха окончателно на свобода, след като спецпрокуратурата се отказа да атакува освобождаването им на първа инстанция.

Въпреки твърденията на Цветанов, че първият е собственик на кораба, а вторият е сред основните организатори на наркотрафика, спецсъдът прие, че няма никакви доказателства, че Дойчев и Колев са се познавали, както и, че са знаели какъв е товарът на "Св. Николай".

Споделяне

Още по темата

Още от България