Цветанов: Имаме 25 свидетели срещу "Октопода"

Цветанов: Имаме 25 свидетели срещу "Октопода"

Бившият висш съветник в ДАНС Алексей Петров е в основата на източването на “Кремиковци”, както и в дейността на “Октопода”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в четвъртък. Той уточни, че разследващите вече разполагат с 25 свидетели. "Очаквам в кратки срокове да се получи необходимата информация и се надявам в съдебна фаза да се докаже съпричастността на тези лица, които са се занимавали с престъпна дейност", коментира вицепремиерът пред репортери в Пазарджик.

"Източването както на "Кремиковци", така също и функционирането на "Октопода", основно действащо лице това е Алексей Петров и ние сме го заявявали многократно. От тук нататък вече въпросът е, че с продължаващото разследване ние трябва да разплетем и да документираме по-големите обеми на злоупотреби, които са правени. Тези лица, които са се сраснали и под въздействието и съдействието на държавата реално са функционирали толкова дълги години и са ощетявали както държавата, така също и са тормозели голяма част от бизнеса и отнемането или влизането във фирми, за да отчитат от оборотите си над 50% от това, което са печелили, сами разбирате, че говори за липса на адекватност на държавата и реално противодействие. "Октоподът" е навсякъде, тук няма изключения МВР, ДАНС, прокуратура, съд и структури, които имат контролни функции в държавата", коментира Цветанов.

Той каза, че в последните няколко години са подадени над седем сигнала за източване на металургичния комбинат, но по тях не са били предприети никакви действия. Жалбите са били подадени в Пето РПУ - София и се отнасят конкретно за Пламен и Йордан Стоянови, известни като братя Дамбовци.

Двамата Дамбовци бяха задържани заедно с Алексей Петров и още четирима души в операция "Октопод". Братята обаче бяха освободени от ареста, тъй като съдът не откри никакви доказателства по предявените им обвинения.

Съдът не одобрил обиски, магистрат забавил материали по делото

Заместник-главният прокурор Валери Първанов заяви по-рано в четвъртък пред бТВ, че Дамбовците са на свобода заради забавяне на съдия, който не се е произнесъл по предоставени от обвинението протоколи и те все още не са част от делото. 

Освен това съдът не е разрешил обиски на задържаните при акция "Октопод".

"Представени са в Софийския градски съд (СГС) 20 протокола за обиск и изземване. Те до десетия ден от започване на производството не са одобрени от съдия", каза Валери Първанов и уточни, че срокът за представяне на доказателства пред съда е 72 часа след първоначалното задържане на дадено лице.

"Доказателствата са в съседния кабинет, а съдията, който гледа мярката (за неотклонение -бел.ред.), няма тези доказателства да разполага и естествено, че няма да ги вземе", каза Първанов. Той добави, че ще бъде проучен въпросът защо се е стигнало до тук

"Става въпрос за пропуск, който лиши прокуратурата от възможността да докаже своята теза, и естествено съдията, който решава мярката при липса на доказателства, които трябва да дойдат от колегата му, какво друго решение да вземе, освен да не вземе мярката, искана от прокуратурата", коментира зам.-главният прокурор.

Той заяви, че прокуратурата има нужда от подкрепа в работата си и изтъкна, че е необходимо данните, получени със специални разузнавателни средства, да се признават за доказателство. Иначе няма как да се спре корупцията, включително и сред магистратите, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?