Цветанов иска да закрие собственото си творение - спецпрокуратурата

Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който защитаваше създаването на специализираните съд и прокуратура, докато беше в ГЕРБ, вече иска закриването им. В интервю пред БНТ във вторник той обясни, че това ще е част от предизборната програма на новата му партия – "Републиканци за България". Цветанов, който сам е бил разпитван няколко пъти, обясни, че двете институции се използват за натиск.

"Към настоящия момент усещането, което има в българските граждани, е, че това е част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня", каза той.

Когато бях министър, нямаше спецпрокуратура

Спецсъдът и прокуратурата бяха създадени от първия кабинет на ГЕРБ, в който Цветанов бе вътрешен министър. Те заработиха на 1 януари 2012 г. като идеята беше да се занимават с делата срещу организирани престъпни групи и процесите да приключват бързо. През годините обаче компетентността им се разшири със законови промени, прокарвани основно от ГЕРБ, чиято парламентарна група ръководеше Цветанов. Така на спецсъда станаха подсъдни корупционни и длъжностни престъпления, тежки престъпления като тероризъм и др.

От първоначално заложената идея за бързо правосъдие не остана нищо. В спецсъда има висящи от години дела, които така и не приключват. Междувременно обаче всички важни разследвания бяха концентрирани в спецпрокуратурата, чийто някогашен началник Иван Гешев в момента е главен прокурор.

"Във времето, когато бях министър, нямаше специализирани съд и прокуратура, тогава се създаваха", заяви Цветанов, който вече не харесва спецпрокуратурата.

"Мога да кажа, че тежките дела, които имаше тогава излязоха с много тежки осъдителни присъди, които обаче не виждаме да има срещу организираната престъпност в специализирания съд и прокуратура", допълни бившият министър и за пореден път спомена делата от времето, когато ръководеше МВР – осъдителните присъди по "Килърите" и "Наглите".

Споразумения

В изказването си бившият министър засегна и любимата практика на спецпрокуратурата да приключва делата си със споразумения.

"Получи се така, че имаше един огромен заряд на надежда към специализирания съд и прокуратура, а ние виждаме, че към момента повече се върви към споразумение", заяви той.

Критиката му към реформа, прокарана от ГЕРБ се появява едва след като той вече не е част от партиите. Иначе в годините назад Цветанов защитаваше идеите за специлизирани органи. В интервю за бТВ през 2010 г. например той заявява, че създаването им се налага "защото всъщност съдебната система не можа да отговори на очакванията на хората да защити обществото и да защити държавата".

Година по-късно, запитан от БТА за издръжката на бъдещите специализирани институции, Цветанов казва:

"Когато се вижда резултатът от справедливостта на бърз и справедлив съдебен процес, особено за жертвите на престъпление, ефектът съизмеримо ще бъде много повече, отколкото парите, които ще струва".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?