Заради 4 пробации и 2 условни присъди на крадец

Цветанов иска от ВСС съдия, когото да заведе в село Мечка

Министърът ще бори битовата престъпност в провинцията с лични посещения

Снимка: МВР

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще се обърне към Висшия съдебен съвет, за да му бъде осигурен съдия, който след два месеца да заведе в плевенското село Мечка, станало известно с постоянните набези на роми.

Това стана ясно от думите на самия МВР шеф, който бе на посещение там преди ден по повод поставянето на система за видеонаблюдение. Цветанов проведе непринуден разговор с жители от селото и околните райони, излъчен в петък в сутрешния блок на бТВ.

Очевидно подготвен за случаите, които ще бъдат обсъдени, Цветанов репликира поредното оплакване от кражба преди ден, обръщайки се към местния полицейски с въпроса как върви разследването. Като по сценарий подчиненият обяви, че вече имат задържан, с който "се работи".

Тук, като по сигнал, Цветанов попита с колко присъди е въпросното лице, на което полицейския началник обяви, че заподозреният е соъждан шест пъти – 4 от тях на пробация и два пъти условно.

"Следващият път трябва да дойда със съдия тука", реагира вътрешният министър, като не пропусна да разясни на местните жители, че докато магистратите не разберат, че трябва да наказват по-сурово крадците, битовата престъпност по селата няма да намалее.

Цветанов все пак успокои хората, че той лично се ангажира да прави редовни посещения по малките населени места и да провежда срещи с ръководството на полицията в Плевен всяка седмица, за да го информират за ситуацията.

"Аз съм тук пред вас и виждате, че нещо е предприето. След два месеца ще дойда пак", обяви МВР шефът в отговор на оплакванията, че новите камери ще отклонят интереса на крадците главно към близките села Коилово и Асеново.

"Съчетаването на засилено полицейско присъствие, обезпечено с патрулиращ автомобил, физическа охрана от частни охранителни фирми, съвместните действия с кметската управа и видеонаблюдението дават много сериозна гаранция за опазването на имуществото и ограничаване на кражбите в населеното място", добави Цветанов.

По време на посещението си в Мечка министърът обясни и, че кадрите от новата система за видеонаблюдение ще бъдат предоставяни при нужда на разследващите полицаи и прокурорите, за да ги ползват като доказателства. Не стана ясно обаче как ще се случи това при положение, че видеокадрите все още не се приемат от съда като безспорни доказателства, а и качеството на родните камери никак не е високо, особено нощем.

Споделяне

Още от България