Цветанов излиза от политиката, ако разработка "Будали" съществува

Ексвътрешният министър допусна, че МВР може да е подслушвало журналисти, но в негово отсъствие

Цветанов излиза от политиката, ако разработка "Будали" съществува

Бившият вътрешен министър и настоящ шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов ще прекрати политическата си кариера, ако бъде доказано, че съществува оперативна разработка с името "Будали", по която са били подслушвани журналисти.

Това обяви самият той в понеделник пред бТВ, помолен да коментира информацията на евродепутата Слави Бинев и сайта "Биволъ", че службите разработват представители на опозиционни медии, настроени критично към властта.

"Готов съм да се откажа от политиката и от каквито и да е дейности, ако някой докаже, че по мое време са подслушвани журналисти", директно обяви Цветанов, като все пак допусна, че подобно нещо може да се е случило в негово отсъствие, но "това е доста малко вероятна хипотеза".

Бившият МВР шеф категорично отрече някога да е подписвал разработка, свързана с дейността на журналисти и описа начина, по който службите прибягват до използване на такива специални разузнавателни средства (СРС).

"Опираме до използването на СРС-та, които се правят с искане или на оперативна служба в МВР, ДАНС, НРС, военно разузнаване и прокурор, което се дава като разрешение на съдия и тогава документът идва при мен да го подпиша", преразказа Цветанов законовата процедура без да се спира на възможността подобна разработка да е открита без каквото и да е законово основание.

Ексминистърът очаквано отрече и данните, изнесени преди ден от Българска легия "Антимафия", според които във вътрешното ведомство функционирала "частна ГДБОП", занимаваща се със събиране на компромати за неудобни журналисти и политици.

Информацията за съществуването на разработка "Будали" все още не е намерила официално потвърждение, като според думите на Слави Бинев тя е образувана покрай серията от публикации на сайта "Биволъ", отразяващи миналото на бившия премиер Бойко Борисов като сътрудник на ЦСБОП с псевдоним "Буда", представляващ "оперативен интерес" за службата през 90-те години.

В началото на февруари т.г. бяха публикувани и копия от документи, от които ставаше ясно, че към Борисов е било проявено внимание заради контактите му с подземния свят, като дори е бил изготвен план за изясняване на "приоритетната му престъпна ориентация", за да се пристъпи към "реализация" (арест – бел.ред.).

В началото на разразилия се скандал шефът на ГДБОП Станимир Флоров потвърди, че бившият премиер е сътрудничил на службите, като дори показа разсекретените материали по случая. След излизането на останалата част от данните обаче, бившият вътрешен министър Цветанов започна да внушава, че това е манипулация, с която се цели очернянето на Борисов. Така и не стана ясно дали документите, свидетелстващи за интереса на ЦСБОП към "престъпната ориентация" на лидера на ГЕРБ са автентични.

Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев, сочен за вербовчик на бившия премиер, пък категорично отрече някога да е имал информация за криминална дейност на Борисов, като потвърди единствено, че е водел разговори с него за евентуално сътрудничество. Самият Борисов даже отрече да е давал информация на службите.

Ако съществуването на разработка "Будали" действително излезе наяве, случаят има потенциал да се превърне в своеобразна втора серия на скандала "Галерия", развихрил се в края на мандата на кабинета "Станишев". Тогава стана ясно, че в ДАНС е била образувана разработка за изтичане на класифицирана информация, по която "протичаха" имената на редица журналисти и депутати.

В случая със скандала "Буда" обаче, досега от МВР твърдяха, че документите, отразяващи сътрудничеството на Борисов с ЦСБОП, са разсекретени по негово желание, което означава, че изобщо не може да се говори за теч на секретна информация, което би било легалният претекст да се стартира разработка.

Споделяне

Още по темата

Още от България