Цветанов към президента: Не сме политици, за да се държим махленски

Цветанов към президента: Не сме политици, за да се държим махленски

“Не сме влезли в политиката, за да водим махленски дебати“, обясни заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод скандала му от тази седмица с президента Румен Радев, който започна по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Според Цветанов политическите спорове трябва да бъдат за политики, а не да са на полето на личните нападки.

Скандалът започна, след като Цветанов обяви, че на КСНС президентът е предложил позиция, с която иска да извади България от ЕС и НАТО. След това обяви, че държавният глава откровено “гледа на Изток“. Румен Радев отвърна с твърдението, че Цветанов вероятно е функционално неграмотен, защото не може да разбере елементарен текст. Президентът продължи критиката си към ГЕРБ, че не изпълнява обещанията си за увеличаване на бюджета за отбрана.

В разпространената след заседанието на КСНС позиция на президентството се прави опит да се коригира позицията на правителството в подкрепа на ударите на Запада срещу режима на Асад заради употребата на химическо оръжие. В проектодокумента се посочва, че ударите ”покачват риска от ескалация на напрежението в региона” и са били предприети без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Такава е позицията на Москва. Този текст обаче отпадна от приетата от КСНС позиция.

Сега заместник-председателят на ГЕРБ продължи темата по време на посещението си във Вършец, където се провежда политическа академия на ГЕРБ – жени. Той се обяви срещу “безотговорното поведение“ и “заиграването със страховете на хората“.

“Личните нападки са за тези, които нямат подобно поведение, което трябва да бъде олицетворението на нацията. Не може подобни политици да излизат и да отправят лични нападки. Силата обаче в ответната страна е да запази хладнокръвие, да запази самообладание, защото аз или колегите или всички вие не сме влезли в политиката, за да водим махленски дебати. Ние сме влезли в политиката, за да решаваме проблеми“, каза Цветанов.

Споделяне

Още от България