Цветанов казал на Юрген Рот, че Филчев е поръчал убийството на прокурора Колев

Цветанов казал на Юрген Рот, че Филчев е поръчал убийството на прокурора Колев
Бившият главен прокурор Никола Филчев е поръчал убийството на прокурора Николай Колев, а "мократа поръчка" била изпълнена от групата около Алексей Петров. Това съобщава германският разследващ журналист Юрген Рот, който миналата седмица бе на посещение в България, за да представи новата си книга.

В София той се срещна с премиера Борисов, с вътрешния министър Цветанов и най-видния обвиняем Алексей Петров.

"От разговор с министър Цветанов научих, че убийството на бившия прокурор Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, и че самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров", казва Юрген Рот пред Дойче Веле.

И още едно поръчково убийство изглежда лежи на съвестта на Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която бе убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище", добавя Рот.

Той е научил от вътрешния министър Цветанов, че и това покушение е било поръчано от Филчев и изпълнено от баретите на Алексей Петров. Последният обаче е бягал от темата по време на срещата си с Юрген Рот, съобщава още Дойче веле.

Твърденията на Рот за поръчителя на двете убийства не са нищо ново за българската действителност, тъй като подобни предположения, при това подкрепени с факти, бяха лансирани още след покушенията.

По делото за убийството на Надежда Георгиева двама свидетели под клетва заявиха преди около две години, че именно Филчев е поръчителят. Съпругата на Николай Колев – Нанка Колева, която е прокурор, бе единият от тези свидетели. Тя самата отдавна твърди, че Филчев стои и зад разстрела на съпруга ѝ. Любопитен е фактът, че министър Цветанов е признал пред журналист, че Филчев е поръчителят на двете убийства, без бившият главен прокурор да е арестуван или обвинен.

Единственият коментар на министър Цветан Цветанов за изнесеното от Юрген Рот беше, че полицията работи усилено за разкриване на поръчкови убийства от миналото, включително и това на прокурора Николай Колев.

Петров бил жертва на чудовищен заговор

"Знаете ли какво ми отговори той? Каза ми, че с Борисов са конкуренти от 25 години - като се започне най-напред от спорта, и че ако питам Борисов, той щял да потвърди. И че когато са били приятели, Борисов винаги е печелил от това. И така в продължение на 15 минути Алексей Петров ми разказваше неща от миналото без изобщо да стигне до нещо съществено. Очевидно съвсем умишлено беше решил да избяга от темата", разказва Юрген Рот за интервюто си с Алексей Петров -Трактора.

По-нататък германският журналист посочва, че самият Петров се смятал за жертва на чудовищен заговор, тръгнал от един компромат срещу него, изпратен до прокуратурата и стигнал до западните посолства и медиите. Автор на заговора била ДАНС, която изфабрикувала обвиненията срещу него.

"Той ми разказа още, че Иван Костов възложил на ген. Атанас Атанасов да изготви компромат срещу Алексей Петров. Тогава Атанасов се срещнал с Петров и двамата заедно написали компромата срещу него. Т.е. Алексей Петров изготвил компромат срещу самия себе си. Можете ли да си представите колко е абсурдно всичко това? След това ген. Атанасов отишъл при Костов, който не останал доволен и настоял в компромата да бъде включено и обвинение за участие в контрабандни канали.

Ето с такива абсурдни истории, които нямат нищо общо с логиката, ме занимава Алексей Петров. Те обаче показват как някои хора мислят само в категориите на службите, че в главите си имат само подобни информации и в комбинация с различни дезинформации те се опитват да си спечелят политическо влияние. Това е един от големите проблеми в България", казва германският журналист.

Петров за президент? Това е глупост!

Юрген Рот коментира и информациите, че Алексей Петров може да се кандидатира за президент догодина:

"Не мога да си представя, че българските избиратели биха постъпили толкова глупаво. Не смятам Алексей Петров за особено интелигентен, вероятно е бил добър човек от службите по времето на комунизма, но не мога да си представя чак такава глупост - да става президент. Струва ми се дори, че самият Петров не иска това, тъй като това би надхвърлило възможностите му. Не, не мисля, че това ще стане. Но ако бъде подкрепен от определени медии, нищо не е изключено. Не бива да забравяме това", казва в заключение Юрген Рот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?