Цветанов: Казаното от Радев в Берлин е признание за управлението на ГЕРБ

Цветанов: Казаното от Радев в Берлин е признание за управлението на ГЕРБ

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на президента Румен Радев за обективната му оценка за управлението на ГЕРБ.

В понеделник по време на българо-германски икономически форум в Берлин Радев говори за България като за стабилна и предвидима държава с ясни приоритети, икономически ръст и ниски нива на безработицата.

България е стабилна държава, тя е остров на стабилността в целия балкански регион, нищо, че имаме предсрочни избори и служебно правителство, каза президентът и обърна внимание на постигнатото от България - реален икономически растеж, инфлация около нулата, осем процента безработица, ръст на износа.

"Мога да кажа, че това е едно признание за управлението на Бойко Борисов", каза Цветанов в понеделник пред БНТ.

Той препоръча на опонентите си от БСП да слушат внимателно изказванията на Румен Радев, които определи като различни от тезите от предизборната му кампания и от това, на което социалистите залагат сега.

Заместник-председателят на ГЕРБ изтъкна, че България не бива да е разделена след предсрочните избори, а политическите лидери трябвало да оставят възможността да си говорят.

Цветанов определи като постижими обещанията на ГЕРБ за минимална заплата от 650 лева и увеличаване на средната до 1500 лв.

"Да, и ние сме допускали грешки в управлението, но сме постигнали икономически възход, който днес да ни дава основания да говорим за увеличаване на заплатите и 8% безработица", изтъкна той.

Цветанов увери, че за ГЕРБ ще бъде приоритет приемането на законодателни промени, свързани с инициирания от "Шоуто на Слави" референдум.

Очаква се до четвъртък да приключат обсъжданията с местните структури на ГЕРБ за попълването на партийните листи за предсрочния парламентарен вот.

"След това следва обсъждане в Изпълнителната комисия и, разбира се, окончателното решение ще бъде на Борисов", каза той.

Основното послание на американския президент Доналд Тръмп на молитвената закуска беше борба с международния тероризъм, каза още Цветанов, който беше на нея. Според него американският президент е дал сериозна заявка за толерантност към всички нации и етноси.

Цветанов смята, че е много е важно да се поддържат отношенията Европа-САЩ. Той коментира и че Тръмп се стреми Америка да е водещ фактор за стабилност и велика държава, да се води диалог с всички, както и да се постигат определени цели от взаимен интерес.

"Но много е важно да има силно трансконтинентално сътрудничество с Европа. Оценката, която даде Доналд Туск от ЕК и слагайки под общ знаменател, че основните предизвикателства за ЕС ще бъдат Китай, Русия и САЩ, според мен не работи добре за Европа и добрите отношение, които трябва да имаме със Съединените щати", смята Цветанов.

България и Югоизточна Европа представляват интерес за САЩ, надявам се и сега да остане така, трябва да постигнем отпадане на визите, но има доста голяма процент на отхвърляне през последната година, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България