Цветанов: Комисията за изтребителите няма нищо общо с атака срещу президента

"В страните с "Грипен" винаги е имало съмнения за корупция, в страните с Ф-16 – не"

Цветанов: Комисията за изтребителите няма нищо общо с атака срещу президента

Създаването на временната парламентарна комисия за новите изтребители, които трябва да бъдат купени, няма нищо общо с атака срещу президента, увери в неделя пред БНР председателят  на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Същевременно той разви тезата, че в малкото страни, закупили самолети "Грипен", винаги е имало съмнения за корупция, докато в много повечето страни, ползващи Ф-16 – не.

С гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти" парламентът сформира в сряда анкетна комисия, която да разследва покупката на нови изтребители, чийто избор се превърна в арена на политическа конфронтация между управляващите и президента Румен Радев. ГЕРБ декларира, че проверката няма да попречи на правителството да придвижи напред най-скъпата сделка от модернизацията на армията, а само ще осветли подготовката ѝ. Така практически би трябвало да се "освети" ролята на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС и впоследствие като президент за избора на шведските изтребители "Грипен".

В сряда самият Цветанов аргументира създаването на комисията с "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев "е защитил купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство". Освен това според него трябва да се види и дали има "постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците (Ф-16 – бел. Ред.) служебно".

Служебното правителство на Огнян Герджиков в самия край на съществуването си одобри класирането на експертната работна група, поставила на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък бе декласирана, тъй като не отговаряла на заложените финансови изисквания.

"Страната ни ще трябва да изхарчи около милиард и половина на българския данъкоплатец. Пари, които трябва все пак да бъдат подложени на някаква парламентарна експертиза, и от тази гледна точка смятам че няма нищо лошо, а и за всеки един политик е важно да бъде изчистено всичко, свързано с харченето на толкова много пари", аргументира тезата си Цветанов в неделя.

"Категорично искам да заявя нашата парламентарна позиция, няма абсолютно нищо, свързано с някаква атака към президента или президентската институция. Силата на демокрацията е в разделението на властите и все пак трябва да се придържаме към това , която е записано основно и в конституцията. От тази гледна точка парламентът направи тази комисия и тя е с една единствена функция – да провери всички факти и обстоятелства около това решение, което взе служебното правителство. Притесненията, че това е атака към президента, са безпочвени", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му управляващите нямали никакъв интерес да се атакува която и да било българска институция.

"Днес, когато имаме повече налична информация от всичко това, която сме анализирали, което е излизало в медиите, можем да кажем, че има общо 2 държави от общо 6, в които са на въоръжение самолетите "Грипен", 2 държави, които са членки на НАТО, където и в двата случая винаги е имало съмнения за корупция. Ф-16 са на въоръжение с 27- 28 държави, и навсякъде никъде не е имало никакви скандали или съмнения за корупция", добави Цветанов.

"И ако погледнем реално експертизата и експертизното мнение, което е давал  президентът Радев тогава в качеството му на експерт на летец, до 2012-2013 година той изцяло се  придържал и е убеждавал ръководството на Министерството на отбраната за силата на Ф-16. От 2014 година, ако проследите всяко едно интервю, което е давал, тогава ще видите как веднага отиваме рязко на другата посока", разказа председателят на ПГ на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?