Цветанов критикуван дори от приятелката си Владимира Янева

Софийският градски съд единодушно подкрепи съдия Мирослава Тодорова

Снимка: БГНЕС

Съдиите от Наказателната колегия на Софийския градски съд (СГС) защитиха категорично своя колега и председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова срещу безцеремонните обвинения, отправени ѝ от вътрешния министър Цветан Цветанов. Магистратите заявяват остро своето несъгласие с коментарите на вицепремиера, а общата им декларацията е подписана и от председателя на СГС Владимира Янева, близка семейна приятелка на Цветанов.

Столичните съдии "категорично застават" срещу коментарите на вътрешния министър, че  съдия Тодорова е част от "октопода в съдебната система” или че "обслужва организираната престъпност". Това е първият случай, в който Владимира Янева, считана за протеже на Цветанов, се противопоставя публично на негови позиции.

"Дълбоко вярваме, че декларирайки подкрепата си за съдия Тодорова, ние подкрепяме идеята за градивна промяна в съдебната система. Система, създадена да функционира на основата на безпристрастността и професионализма, стъпвайки единствено на закона и справедливостта", заявяват магистратите от Софийския градски съд.

Според тях взаимоотношенията между институциите за решаване на проблемите с противодействието на престъпността "могат и трябва да осъществяват в рамките на компетентността на съответните органи, а не чрез медиите".

Противопоставянето на институциите, ангажирани в противодействието на престъпността не решава проблемите, а улеснява и извършването и затруднява разкриването на престъпленията", се казва в декларацията. Съдиите от градския съд добавят, че "добре разбират и подкрепят" усилията на компетентните държавни органи за борба с престъпността, но напомнят, че това трябва да става "единствено и само със законни средства, характерни за всяка правова държава".

Преди ден Мирослава Тодорова обяви, че ще реши до седмица дали да заведе дело за клевета срещу Цветанов по повод публичната саморазправа, която той предприе спрямо нея. В продължение на два дни вицепремиерът не спря да обвинява съдията, че е действала в услуга на организираната престъпност и е част от "съдебния октопод", защото е забавила с 2 години и половина мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов. В същото време Цветанов призна, че не може да докаже обвиненията си.

В изказванията си Цветанов удобно пропусна факта, че Тодорова е осъдила Маникатова на 8 години затвор за организиране на канал за пренос на хероин. Към този момент трафикантът е бил в затвора, излежавайки присъда по друго престъпление и забавените мотиви не са били фактор в продължаващата му престъпна дейност.

Във вторник трима авторитетни съдии, бивши председатели на ССБ, призоваха главният прокурор Борис Велчев да изиска от Цветанов информацията, въз основа на която обвинява председателя на Съюза на съдиите в България и ако те са основателни, да нареди разследване срещу нея, а в противен случай – срещу вътрешния министър.

"Със сигурност министър Цветанов извърши съставомерно деяние клевета. Той каза неверни обстоятелства за мен и ми приписа престъпление. Клеветата съвсем не е безобидно престъпление, защото засяга достойнството на човека, а достойнството е самоосъзнаването му като пълноценна и свободна личност", коментира Мирослава Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?