Цветанов: Може да бъде въведено задължително гласуване още през 2015

Цветанов: Може да бъде въведено задължително гласуване още през 2015

Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено още на местните избори, които трябва да се проведат през следващата година, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във Велико Търново.

Той обясни, че темата за промените в Изборния кодекс трябва да бъде обсъдена от всички 8 парламентарно представени партии. Според него основната промяна трябва да бъде въвеждането на задължително гласуване.

"След това вече трябва да бъдат обсъдени всички останали аспекти, които биха могли да създадат по-голямо оптимизиране на законодателството. Това би позволило по-нормалното провеждане на изборния процес”, посочи Цветанов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че разговорите за тези промени ще започнат, след като бъдат съставени съответните парламентарни комисии. Това ще стане след изготвянето и приемането на Правилник за дейността на 43-то Народно събрание.

"Правната комисия трябва да бъде водеща при приемането на промени в Изборния кодекс и освен това трябва да се работи заедно с регистрите. По време на избори едни от най-сериозните дебати са относно избирателните списъци – дали те са реални или не”, обясни Цветанов.

Според него трябва да се търси пълен политически консенсус, за да няма съмнения при провеждането на изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България