Цветанов: МВР ще се отвори към бизнеса, но и той да помага срещу престъпността

Цветанов: МВР ще се отвори към бизнеса, но и той да помага срещу престъпността
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и представители на бизнеса си поговориха на работен обяд в четвъртък, определен и от двете страни като много полезен. Още в началото министърът направи уговорката, че е хапнал, и насърчи да му задават неудобни въпроси. Всъщност такива нямаше, но питания не липсваха.

След двучасовата среща, през по-голямата част от която гостите изглеждаха доста съсредоточени в обяда си и някои слушаха доста разсеяно разговора, представителите на бизнеса засипаха министъра с похвали и го обявиха за символ на промяната.

Цветанов заяви, че МВР иска да се отвори към представителите на бизнеса, които се сблъскват с рекет и други форми на организираната престъпност. По думите му и фирмите могат да помогнат много на МВР, ако имат доверие и подават сигнали, които биха довели до разкриване на престъпления.

Цветанов каза, че корупцията е там, където има управление и никога няма гаранция, че някой няма да си помисли да злоупотреби с поста си. За разлика от Германия например, в България се наблюдава голямо срастване на корупцията с организираната престъпност, посочи министърът. За съжаление, има и корумпирани полицаи, които подпомагат организираната престъпност, призна той и добави, че разчита много на "Вътрешна сигурност" в МВР.

Актуалната тема с отвличанията Цветанов посочи като един от най-големите проблеми на обществото. Представители на охранителния бизнес предложиха да му бъдат полезни със знанията си в тази област. Министърът не реагира на тази "оферта", но заяви, че МВР няма да създава условия, с които да увеличава клиентите на охранителните фирми. От страна на гостите бе повдигнат и въпросът за теча на информация от МВР и ДАНС, който подпомагал групите за отвличания. Министърът отговори, че са се създали условия политически лица да боравят с информация от службите и да търсят политически дивиденти. Цветанов се надява новият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев да се справи с този проблем в агенцията.

Преди това той отказа да даде информация на медиите за отвличането на Румен Гунински – син. Добави, че след като се работи, се предполага, че момчето е живо.

Цветанов посочи предприетите от правителството и МВР мерки за повишаване сигурността на гражданите и на бизнеса. Обясни, че кадровите промени в областните дирекции са направени именно с тази цел. Той увери, че е гарантирал на новите ръководства оперативната свобода на полицейските служители и че върху тях няма да се оказва политически натиск. Цветанов също така отчете, че е оптимизирана работата и за борба с ДДС-измамите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?