Цветанов: Най-хубаво е да си президент – намираш само кусури

Цветанов: Най-хубаво е да си президент – намираш само кусури

"Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи от теб, само намираш кусури", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод острите критики на президента Румен Радев за непрозрачността в държавата и неефективните институции, изказани в негова лекция в УНСС.

Пред журналисти в Смолян, където бе на посещение, Цветанов каза още, че нищо не зависи от действията на президента: "Защото нито носи политическа отговорност, за това което се случва в държавата, нито пък има механизъм и лост тези проблеми да бъдат решени".

"Имал съм много случаи, в които президентът е посещавал определени общини, искал е такива срещи на тъмно с кметовете, без депутати, областни управители. Попитайте тези кметове колко проблеми им е решил той", каза Цветанов.

"Аз ще ви дам пример със Свищов, когато имаше преди година среща, ние бяхме изолирани, а след това кметът дойде при нас, за да решаваме проблемите - и ги решаваме, въпреки че кметът на Свищов е независим, подкрепен от БСП. Това за нас не означава, че не трябва да решаваме проблемите, защото сме избрани от всички жители на Великотърновска област, независимо кой от коя партия е. Въпросът е дали ти си загрижен за проблемите на хората, или търсиш само политическите коментари, които можеш да даваш публично, без да даваш решения", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Аз уважавам президентската институция, продължи той, но допълни, че има различия с настоящия президент, "защото той е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение".

На репортерски въпрос дали може като държавния глава да се набира на лост, Цветанов заяви: "Мога да ви гарантирам, че повече ще се набера от президента".

След като президентът се изказа доста критично за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и се дистанцира от българското правителство, което ги подкрепи, Цветанов изтъкна, че заетата от правителството позиция не се различава от тази в ЕС.

"Смятам, че трябва да имаме единна позиция, поведение на отговорни държавници, а не на политически обременени хора, които защитават чужди интереси, в случая които не кореспондират с интересите на силна и обединена Европа и държавите членки в НАТО", каза зам.-председателят на ГЕРБ, очевидно визирайки президента.

"Когато говорим за предстоящото превъоръжаване на Българската армия, покривайки стандартите на НАТО, трябва действително да се доближаваме колкото е възможно по-бързо до тези 2 % от БВП, защото виждате, че днес светът е доста по-различен отколкото преди години. Единствената защита на България и гарантиране целостта на страната ни минава с членството в НАТО и ЕС. Ако някой смята, че има друга форма и начин за гарантиране на целостта на страната ни смятам, че е в голяма заблуда, но виждаме, че президента Радев и БСП имат друга посока на говорене", коментира Цветанов.

Той излезе с предложение как да се ограничат тежките катастрофи по пътищата – а именно, събраните около 30-40 млн. лв. в междуведомствения фонд, управляван от министъра на вътрешните работи, да бъдат вложени във видеонаблюдение и инфраструктура на невралгични места с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

"Бяхме намалили сериозно броя на жертвите, но за съжаление през последните години се връщаме към стойности от най-черните времена. Във всички препоръки от ЕС пише едно – манталитетът на българския водач трябва да се промени. Това съветвам и аз – да се уважават всички участници в движението", апелира Цветан Цветанов, цитиран от сайта на партия ГЕРБ.

По думите му глобите в България са високи, като единственото, което може да се подобри, е събираемостта им. "Не бива да очакваме обаче от МВР да бъдат пъдари на пътя. Най-важна е превенцията. Затова още от ученическа възраст децата трябва да бъдат възпитавани като толерантни бъдещи водачи и да им се дават лошите примери на недобросъвестните шофьори", каза той.

Цветанов отбеляза, че средствата в създадения през 2011 г. (по време на неговия мандат начело на МВР -бел.ред.) фонд за изграждане на инфраструктура за безопасността на пътя се отделят 50 % от глобите на нарушителите на пътя.

"Смятам, че в момента трябва да има по-голяма активност от МВР, за да може от този фонд, в който има натрупани доста средства, да се закупуват и инсталират камери навсякъде", заяви Цветанов.

Подготвя се и законодателна промяна по становище на кметове от страната, част от средствата във фонда да се дават на общините, за да могат да инвестират в инфраструктура на невралгични места - пред детски градини и с концентрация на ПТП.

Споделяне

Още по темата

Още от България