Цветанов намекна, че България ще изгони руски дипломати

Руският посланик одобри българските действия по казуса "Скрипал", БСП - не

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС
”България ще вземе правилното решение за експулсирането на руски дипломати и ще покаже съпричастност и солидарност с Великобритания”, каза зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в сряда. 
 
Той не отговори конкретно на въпрос дали България ще отзове руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, но от думите му стана ясно, че това е възможно.
 
"Ние бяхме солидарни към позицията на Великобритания. България трябва също да има своето политическо решение. Има геополитически решения, които се вземат на най-високо ниво. Виждаме, че една Унгария, Черна Гора, Македония, Албания, Германия, Франция, САЩ, Австралия... И България трябва да бъе солидарна с подобен подоход. България е част от евроатлантическия пакт, ние изповядваме демократичните ценности. Убеден съм, че правителството ще вземе правилното решение, за да покажем своята съпричастност и солидарност", посочи Цветанов пред бТВ.
 
На въпрос дали България се готви за изгони руски дипломати, Цветанов посочи, че правителството ще вземе правилното решение. 
 
"Българското правителство ще вземе правилното решение. България изцяло трябва да бъде солидарна с всичко, което направиха останалите демокрации", каза Цветанов и добави, че при разследването на атентата в Сарафово Великобритания напълно е подкрепяла България.
 
Преди ден след кратко колебание премиерът Бойко Борисов отзова за консултации в София посланика ни в Москва Бойко Коцев в знак на съпричастност с Великобритания, която посочи Москва като "най-вероятния" извършител на похищението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
 
САЩ, Канада и повече от 20 европейски страни вече обявиха, че гонят руски дипломати заради случая, но позицията на българското правителствo е по-предпазлива.
 
”Ние сме солидарни към Великобритания и трябва също да имаме политическо решение. Не може да говорим за детайли и факти по случая – това ще се изяснява. Но тук се взима геополитическо решение на високо ниво. България е част от евроатлантическия пакт и изповядваме тези ценности”, добави зам.-председателят на ГЕРБ.
 
По-рано в сряда БСП поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента по казуса и го разкритикува за честата смяна на позициите му, а партньорите в правителството ”Обединените патриоти” поискаха коалиционен съвет с ГЕРБ да формира българската позиция.
 
Москва одобри досегашната българска позиция
 
На този фон руският посланик у нас Анатолий Макаров определи досегашната българската реакция по случая "Скрипал" с отзоваването на българския посланик в Москва като "разбираема и правилна".
 
Според него националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността. 
 
Макаров допълни, цитиран от Нова телевизия, че Русия винаги е била и ще бъде надежден партньор на България и Европейския съюз.
 
 
Посланикът на САЩ: Отговорът на България по "Скрипал" подкрепя британската позиция

Отговорът на България по случая "Скрипал" е подкрепящ британската и европейската позиция, ние сме заедно в тази обединена позиция, коментира посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Още

МС: България е солидарна с Великобритания
 
В сряда сутринта зам.-външният министър Георг Георгиев коментира, че привикването на посланик за консултации е "стандартна процедура" в подобна ситуация. 
 
"За нас са необходими още някои факти и обстоятелства за това да се стигне до крайната точка, в която да експулсираме руски дипломати от България. Организацията за борба с химическите оръжия трябва да каже какъв е случаят, да се проучи откъде може да е дошло това бойно отровно вещество", каза Георгиев. 
 
"Не мисля, че България може да се поставя в ситуация, в която да има съмнение с кого е солидарна. България многократно изрази, че е солидарна с Обединеното кралство", добави той.
 
"Патриотите" подкрепиха позицията на правителството 
 
В сряда лидерите на коалиционните партньори от "Обединените патриоти" подкрепиха позицията на правителството. 
 
Вицепремиерът Валери Симеонов отрече България да действа под натиск в международния дипломатически скандал след случая "Скрипал". 
 
"Къде го видяхте този натиск? Мисля, че България има достойна позиция в момента, балансирана…“, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.
 
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров от своя страна поиска свикването на коалиционен съвет с ГЕРБ, на който да бъде обсъдена българската позиция.
 
"До момента водим балансирана политика, за което поздравявам министър-председателя. Не ме интересува кой ще каже, че го хваля - това е правилната политика“, каза депутатът.
 
Сидеров: Случаят "Скрипал“ е разработен в англоезичния свят
 
"Случаят "Скрипал“ щеше да бъде забравен досега, ако в Русия не беше тази много смазваща победа на Путин. Случаят беше създаден, за да дискредитира Путин за изборите - това не се случи“, коментира Сидеров. 
 
"Това е един случай типично изработен в мозъчен щаб на определени служби. Предполагам, че те са от англоезичния свят“, коментира Волен Сидеров. 
 
БСП иска Борисов да даде обяснения по темата 
 
БСП обаче отново остро критикува правителството за поведението му в дипломатическата криза. Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин поиска премиерът  
Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да даде информация за причините да извика за консултации посланика на България в Москва. 
 
Той определи ситуацията с отзоваването на европейски посланици от Русия и реципрочните действия като дипломатическа криза, дори дипломатическа война, която наподобява периода на Студената война. 
 
"Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото в последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия на външния министър, на министър-председателя. Това в такава ситуация създава и рискове за страната. Когато се заеме една позиция, тя трябва да се отстоява", заяви Вигенин.
 
Надявам се българското правителство да не действа под натиск на чужди служби или правителства, а позициите, които заема, да са добре обосновани от гледна точка на българския интерес, посочи Вигенин. 
 
Виждаме, че има правителства в ЕС, които стоят на позицията си и не ги променят през часове, допълни той. 
 
БСП: Няма доказателства за вината на Русия
 
Към този момент не са видели убедителни доказателства, да не кажа изобщо доказателства, че Русия е замесена пряко в случая Скрипал, заяви депутатът. Ако такива доказателства бъдат предоставени, бихме могли да проявим известно разбиране към това, което се случва, допълни той. 
 
Връщането в страната на посланик е сравнително мека позиция, обясни Вигенин. 
 
Той припомни, че през 2017 г. правителството е извикало за консултации посланика на България в Турция Надежда Нейнски. 
 
А днес виждаме, че отношенията са различни между България и Турция, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България