Цветанов нападна Бъчварова за корумпирания шеф на ДАИ

Той е убеден, че сред депутатите от ГЕРБ нямало такива с офшорки, защото знаел кой какво прави

Цветанов нападна Бъчварова за корумпирания шеф на ДАИ

Отричайки да има криза в отношенията му с вътрешния министър Румяна Бъчварова, зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов отново я атакува. В петък той заяви пред Нова телевизия, че именно тя е попречила неговият бивш довереник Станимир Флоров да оглави Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ). Както е известно, шефът на агенцията Цветелин Цветанов, също кадър на ГЕРБ, наскоро бе арестуван с редица свои подчинени заради разкрити схеми за корупция.

Цветан Цветанов коментира, че държавата се отнесла по "един некоректен начин" към бившия директор на ГДБОП Флоров, който беше освободен от длъжност през 2013 г. заради разследване за корупция.

На въпрос защо не е бил избран Станимир Флоров за ръководител на автомобилната администрация, след като такова е било предложението на ресорния министър Ивайло Московски, Цветанов заяви: "Точно Румяна Бъчварова беше против Флоров да се постави начело на ДАИ". "Ако беше избран той, можеше да има сериозни реализации срещу тормоза на превозвачи", каза още Цветанов

Сходна версия лансира преди дни министър Ивайло Московски.

Цветан Цветанов така и не даде отговор кой все пак е номинирал Цветелин Цветанов за директор на "Автомобилна администрация". Флоров бе негов близък семеен приятел и кум и оглавяваше ГЗБОП по времето, когато Цветанов бе начело на МВР.

Нямало криза в отношенията му с Бъчварова, нито бламиране на реформата

Бившият министър на вътрешните работи увери, че няма никакъв кризисен момент в отношенията му с Румяна Бъчварова по повод реформата в МВР.

Законопроектът бе отхвърлен в оглавяваната от Цветанов вътрешна комисия, но премиерът Борисов настоя за бързото му внасяне в пленарна зала и подкрепи Бъчварова.

"Няма бламиране на реформата. Няма нито един народен представител, който да не е съгласен, че трябва да има разделение между тези, които са първа категория – полицейските служители и пожарникари, и тези, които да бъдат по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда. Това е дадено като съгласие още през януари 2015 година”, заяви Цветанов.

Той припомни, че още през януари 2015 г. е имало представяне от тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков на пътна карта за реформите, които трябва да продължат в МВР.

"Тогава народни представители от ГЕРБ предложихме преминаването на ГДБОП от ДАНС в МВР и по този начин да създадем тази стабилност в системата, която вече дава своите резултати”, коментира Цветанов.

Втората мярка е свързана със структурните промени. "Служителите, които имат полицейски функции, и пожарникарите трябва да останат първа категория. Всички други ще минат по Закона за държавния служител. Вече се назначават по този начин новопостъпващите служители”, коментира Цветанов.

По думите му вече над 300 души са назначени по Закона за държавния служител.

Различията между Цветанов и Бъчварова са свързани със статута на Академията на МВР, стана ясно от обясненията му.

При ситуацията, до която се доведе МВР, никой не иска да е вътрешен министър

Той заяви, че не иска да става отново вътрешен министър. "При тази ситуация, до която се доведе МВР, никой не би искал да е вътрешен министър", каза Цветанов.

Според него в момента има демотивация сред служителите на МВР, което води до увеличаване на корупцията и текучеството. Например пожарната напускат годишно около 200-220 служители, а миналата година са напуснали над 600.

"Хората не бягат от МВР, а от това, че няма устойчивост в системата”, заяви още Цветанов.

На въпрос за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, Цветанов повтори официалната позиция на партията, че темата за президентските избори ще се дискутира през май или юни. "Премиерът и аз не се разглеждаме като кандидати, защото екипната работа трябва да се утвърди и да се докажем, като изградена системна партия", каза Цветанов.

В същото време Борисов коментира по друга телевизия, че Цветанов няма да е кандидат-президент на ГЕРБ, защото няма да бъде избран.

Никой от ПГ на ГЕРБ не е имал възможност да попадне в досиетата "Панама"

В коментар по друга актуална тема председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че няма депутати от партията с офшорни фирми и сметки.

"Убеден съм, че много политици в годините на прехода са имали своите офшорки. Никой от парламентарната група на ГЕРБ не е имал възможност да попадне в "Документите от Панама“, каза той. Увереността си обоснова с това, че знаел всеки от народните представители с какво се е занимавал, както и че партия ГЕРБ се е появила много късно - през 2006 г., когато вече приватизацията е била приключена. Цветанов посочи, че представителите на ГЕРБ не са били участници в масовата приватизация и в прехода, което по думите му е достатъчно обяснение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?