Цветанов наруши "мораториума" и отново нападна съда

Цветанов наруши "мораториума" и отново нападна съда
Вътрешният министър Цветан Цветанов наруши "пакта за ненападение", сключен между премиера Бойко Борисов и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Във вторник Цветанов заяви, че след като Антон Петров – Хамстера е пуснат под гаранция от ареста, двама от свидетелите срещу групата на "Наглите" са се отказали да сътрудничат. Така индиректно той отново отправи дежурните си критики към съда.

Пред БНР Цветанов обясни, че става въпрос за "допълнителни свидетели", които щели да подпомогнат другите доказателства срещу групата за отвличания. Миналата седмица Софийският апелативен съд пусна Хамстера от ареста срещу 20 000 лева гаранция. Тъй като заседанието бе закрито, обяснение за освобождаването му даде само адвокатът му Ваня Траянова. По нейните думи доказателствата срещу Петров са били силно разколебани и се крепели само на една белязана банкнота, която била част от откупа за Румен Гунински. Часове след освобождаването на Антон Петров, вътрешният министър заяви, че е притеснен от "начина и подхода, по които е взето това решение".

Преди ден Борисов и ВСС декларираха, че спират с взаимните "нападки", като ще работят заедно и бързо, за да приключат със скандалите в системата. Премиерът обяви, че още в сряда ще отдели пет минути в края на заседанието на Министерския съвет, за да обясни на министрите да не коментират съдебните решения. Добави, че изпълнителната власт и ВСС са се споразумели да си наложат взаимен "мораториум" върху острите коментари помежду си.

Преди "мораториума" Цветанов даде интервю за вестник "24 часа", в което заяви, че "и съдът е съпричастен към всичките убийства от последните години".

Сега вътрешният министър обяви, че в интервюто му няма "никъде обидни квалификации, а има само констатации".

"Когато говорех в интервюто, аз предимно говорех за корупцията, която има и в МВР, и в действията, които предприема ръководството на министерството, за да се бори срещу това явление. Аз към настоящия момент все още не съм чул нищо подобно от Висшия съдебен съвет и съжалявам, че ако с това интервю съм предизвикал коментар и да се отнема ценно време от реалните дискусии на реалните проблеми, които стоят в съдебната система, за да се коментира едно интервю на един вътрешен министър", защити се Цветанов.

Той призова всеки да "признае грешките си" и добави, че не е "обиден". Просто това, което съм го казал в интервюто, го приемете не като плод на емоция, не като плод на нещо, което е като обидно, а като плод на болката, която, за съжаление, витае през последните 20 години и която е констатация от обществото, от Европейската комисия, от евроатлантическите ни партньори", продължи вътрешният министър.

По думите му, "когато имаме изключително голяма всеотдайност в работата си и когато тя е подплатена с абсолютно достатъчни и то с оценка, която се дава от прокуратурата, затова някой път може би стават неразбирания и невъзприемане за това, което се дава като оценка за работата на съдебната система.

За съдебната система трябва да се говори или хубаво, или нищо - явно може би трябва да се придържам към нищото, иронизира министърът.

Иначе той "уважава българската съдебна система, но не може да приема за нормално, че всички те (съдиите -бел.ред.) са част от тази съдебна система. Също така той "не може да приеме за нормално, че всички служители в МВР са тези служители, които трябва да отстояват и защитават интересите на държавата"..

Цветанов отказа да коментира информациите, че има засилена охрана заради заради заплахи от мафиоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?