С мотива, че няма време

Цветанов настоя “Главболгастрой” и “Балканстрой” да строят в с. Бисер

Шефът на ГБС обясни на министъра, че е редно да има конкурс

Цветанов настоя “Главболгастрой” и “Балканстрой” да строят в с. Бисер

В отговор на растящото напрежение сред жителите на пострадалото от наводнение през февруари с. Бисер вътрешният министър Цветан Цветанов свика в петък спешен брифинг в Министерски съвет, на който да се отчете какво е свършено и какво ще се случи за възстановяването на засегнатите райони. На 6 февруари след скъсване на стената на язовир "Иваново" загинаха единадесет души, 57 къщи бяха напълно разрушени, а водата унищожи над 100 ха посеви.

Червеният кръст, БНТ и други структури разкриха банкови сметки, в които от месец и половина постъпват дарения за възстановяване на най-тежко засегнатото с. Бисер. С обещаното дарение на партия ГЕРБ от 1 млн. лева се очаква постъпленията в сметките да стигнат 2.3 млн. лева, съобщи Цветанов. Отделно на община Харманли с постановление на Министерски съвет са пренасочени 1.1 млн. лева заради наводнението, а още 13.3 млн. лева са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Тази сума обаче е за възстановяване на дигите на реките в района, укрепване и корекция на коритата, ремонт на язовирите и възстановяване на пътища.

Притеснения за харченето на даренията

Жителите на с. Бисер се вълнуват най-вече за парите от дарения, тъй като нямат яснота за какво ще се използват и дали харченето им ще е прозрачно. За да успокои хората от района, Цветанов обясни, че парите ще се използват за изграждане на напълно разрушените 57 къщи в с. Бисер, чийто обитатели в момента живеят във фургони или при свои близки. До 10-14 дена има готовност да започне изграждането на първите 13 къщи, стана ясно от думите на Цветанов и областния управител на Хасково Ирена Узунова.

С мотива, че трябва да се действа максимално бързо Цветанов се обърна към присъстващите на отчета шефове на строителните компании “Главболгарстрой” (ГБС) и “Балканстрой” и им каза да представят своите оферти за строителство, като си приспаднат разходите за цимент, тъй като той се предоставя безплатно от дъщерната на “Титан” - “Златна Панега”. Двете компании участваха в разчистването на срутените постройки и заравняване на терените, като предоставиха услугите си безплатно.

Шефът на ГБС Симеон Пешов обясни, че Камарата на строителите ще излъчи екипи за строителен и инвеститорски контрол – задължителни по закон за изграждането на сгради и съоръжения. Той допълни, че трябва да се открие процедура по Закона за обществените поръчки за аварийна ситуация и да се избере изпълнител на строителството.

Ако се забавим 3-4 месеца, хората ще ни обесят

“Ако влезем в процедура по ЗОП, ще минат 3-4 месеца преди да започне изграждането на къщите, това няма да се възприеме в Бисер. Ще участват представители от неправителствени организации, радио, телевизии, медии и всичко ще бъде прозрачно. Трябва в рамките на тези 10 дни, не по-късно от 14 дни, да сме започнали с първа копка.”, каза Цветанов.

“На хората няма как да обясним, че къщата е паднала и ние ще я направим някога. Строителите, които са тук – “Балканстрой” и “Главболгарстрой” и още една фирма ще трябват за образуването на ценовата разбивка. Изграждането на бетонен възел в близост до селото също ще даде възможност за по-ниска цена на обектите”, каза Цветанов.

Пешов отново се включи, като обясни, че процедурата по ЗОП за аварийна ситуация се провежда в рамките на 10 дни. “Съгласен съм с това допълнение и мисля, че то ще бъде възприето”, каза Цветанов.

Ако им кажа на хората, че трябва да чакат три-четири месеца, ще ни обесят, каза кметът на с. Бисер Златка Вълкова.

До 3 април да има насрочени първи копки на новите къщи

Вътрешният министър определи срок до 3 април на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев да представи пред обществеността на с. Бисер и пред местната власт какви средства ще се дадат за инфраструктура по линия на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В същия срок хората от селото трябва да бъдат информирани кога ще бъде първата копка на новите къщи и какви ще са възможностите за саниране на останалите пострадали жилища.

За всички пострадали общини са предвидени 48 млн. лв. от еврофондовете, като те са за възстановяване на инфраструктурата, уточни министър Дончев и изрази надежда строителните работи да тръгнат в строителния сезон на 2012 година.

Започнало е възстановяване на над 30 км. републиканска пътна мрежа в област Хасково, като до този момент са отстранени щети за над 170 000 лв. каза министър Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че присъединяването на новите къщи към ВиК мрежата ще бъде безплатно чрез ВиК Хасково. Парите, които община Харманли е спестила по Оперативна програма "Регионално развитие" за подобряване на културната инфраструктура, ще могат да се използват за ремонт на улици, водопроводи и канализация.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов посочи, че със средства от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат изплатени обезщетенията за загиналите в наводнението животни. Днес се откриват и служебни сметки, от които в началото на седмицата ще се плащат средства за отнесените от водата животни. Собствениците ще бъдат обезщетени на 100 процента и за унищожените посеви, каза Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?