При всички гафове на разследването за Мирослава, МВР видя само етично нарушение

Цветанов назначи дисциплинарка срещу шефа на антимафиотите в Перник

Лекар се усъмни в шизофренията на заподозрения Марио Любенов

По заповед на вътрешният министър Цветан Цветанов в понеделник е образувано на дисциплинарно производство срещу шефа на пернишкото звено за борба с организираната престъпност Христо Златков. По-рано същия ден ден пред БНТ вицепремиерът едновременно оправдава гафовете на своите подчинени и обеща да бъдат наложени наказания на "един-двама" служители на БОП-а заради разследването на убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник.

Действията на Цветанов са под засилващия се натиск на общественото мнение. Преди ден в Перник бе организиран протест с настояване МВР да разкрие истината около смъртта на момичето, чието разследване затъна в скандали и неясноти, включително самоубийство на основния заподозрян в присъствието на полицията при повторен обиск в дома му.

В понеделник вечерта около 150 човека се събраха на нов протест в Перник, но сред тях не бяха забелязани близки на убитата Мирослава.

Дисциплинарното производство срещу Златков е образувано по повод постъпили сигнали срещу него, уточняват от МВР.

"Става въпрос за поведение, несъвместимо с етичните правила на служителите от МВР при разследването на отвличането и последвало убийство на 18-годишната Мирослава от Перник", се казва в съобщение на пресцентъра на МВР.

Дисциплинарното производство ще се води от специално създадена за случая комисия, която трябва да предложи подходящото за него наказание.

Сестрата на Мирослава – Елеонора, вече разказа, че Христо Златков се е държал меко казано непрофесионално с нея и родителите ѝ.

"Той ни обвиняваше, че лъжесвидетелстваме, че даваме информация на екипа в София, а не на него. Казваше, че това не е негова работа, защото хората му са малко, а той има да води много административни дейности и да пише докладни”, обясни преди ден момичето. Тя се оплака също, че Златков се обърнал към нея с думите "взимай пистолет и си я търси сама”.

"Отдавам го на умората"

Въпреки очевидно допуснатите грешки в разследването, включително самоубийството на първоначално основния заподозрян Стойчо Стоев пред очите на зам.-шефа на ГДБОП Валентин Цоновски и окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов, Цветанов все още смята, че до гафовете се стигнало заради преумора, а не от некадърност.
"Не подлагам под съмнение техните качества, отдавам го на умората”, заяви МВР шефът и добави, че това са едни от най-подготвените и най-опитни служители, участвали в разследвания, свързани с групите за отвличане "Наглите" и "Килърите".

Без да признава каквато и да е вина в работата на МВР по случая, Цветанов за пореден път насочи критиките към работата на съда, припомняйки, че вторият заподозрян за убийството на Мирослава - 25-годишният Марио Любенов, който в момента е в психиатрична клиника за изследване дали страда от шизофрения, преди месец е бил задържан заради открита в дома му работилница за фалшиви пари, а е бил задържан и заради заплаха за убийство към дете и за хулигански прояви.

На въпрос какво прави този човек на свобода, Цветанов отговори: "Това са неща, заради които винаги съм влизал в дискусия с българския съд".

В неделя премиерът Бойко Борисов прие в Министерския съвет Елеонора Николова, заедно с шефа на ГДБОП Станимир Флоров и комисар Валентин Димитров, шеф на ОД МВР-Перник. "Извиних се лично, извиненията ми са приети", заяви Борисов след срещата, която не бе коментирана по никакъв начин от останалите трима. След бурните обществени реакции, в края на миналата седмица Борисов се извини на близките на убитото момиче и заради думите си, че следовото куче, намерило трупа, заслужавало награда - няколко телешки пържолки. Той обаче продължи да настоява Елеонора да се извини на МВР, както и да твърди, че изказванията му по случая били извадени от контекста и неразбрани.

Съмнения за шизофренията на заподозрения Марио Любенов

Междувременно психиатърът д-р Роберт Крумов, който е вещо лице към Пернишкия окръжен съд, изрази съмнения за болестта на заподозрения за извършител на убийството Марио Любенов-Заека. По думите на лекаря той не е давал признаци на шизофрения от декември 2009 г. до юли 2011 година. През този период Любенов е ходил на прегледи именно при д-р Крумов.

Заека е отишъл за първи път в кабинета на д-р Крумов в края на 2009 г. с документи от столичната клиника "Св. Наум", съдържаща 12 епикризи, които сочели диагноза шизофрения. В Перник Любенов е трябвало да продължи лечението си. Психиатърът редовно му е изписвал медикаменти, но се появили сериозни съмнения, че Марио не ги пие.

"Марио нямаше вид на шизофренно болен, нито на човек, който пие лекарства, а се оплакваше като по учебник", твърди д-р Крумов.

На 28 април миналата година в хода на досъдебно производство за лаборатория за фалшиви пари д-р Крумов подписал експертиза, в която заключил, че Марио Любенов трябва да бъде насочен принудително за постъпване в клиниката по съдебна психиатрия "Св. Наум", за да се докаже или отхвърли шизофрения. Заека е подсъдим за лаборатория за фалшиви пари в дома му.

"Аз съм първият, който се усъмних в диагнозата му, Любенов разбра това и от юли спря да идва при мен", казва д-р Крумов. Психиатърът смята, че постъпването на Любенов в столичната клиника в началото на януари е заради заключението на неговата експертиза. Той не знае защо изпълнението ѝ се е забавило толкова много.

Според неофициални твърдения лекар е скалъпил фалшивата диагноза на Марио срещу 10 000 лева рушвет. За това е намекнала и Емилия, майката на убитото момиче, по време на неделния протест пред пернишката полиция. Стойчо Стоев – Чочо, другият арестуван за убийството на Мирослава, се самоуби на 12 януари, докато полицаи повторно обискираха дома му.

"Как за 2 дни тоя Марио успя да полудее? Навсякъде цари корупция”, коментира лелята на убитата Мирослава, а протестиращи перничани дадоха съвет – "Дайте му пистолет на Марио да се самоубие като Чочо".

Споделяне

Още по темата

Още от България