Пет дни след убийството на 25-годишно момиче от служител на МВР

Цветанов назначи проверка в полицията в Ловеч

Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

Цели пет дни, след като ловешкият полицай Иво Маринов разстреля 25-годишната Ивелина Славчева, вътрешният министър Цветан Цветанов назначи проверка в местната полиция, за да се установи колко и какви сигнали са постъпвали срещу убиеца. Това заяви в четвъртък самият шеф на МВР.

Проверка ще изяснява реакцията на МВР-Ловеч относно сигналите, които е подавала 25-годишната Ивелина Славчева за психически тормоз от страна на полицая Иво Маринов преди да бъде убитае.

"Постоянно предприемаме мерки за недопускане на подобни инциденти, но аз смятам, че това е единичен случай, като някакво лично изживяване на самия служител, който, разбира се, ще получи съответната присъда, която ще бъде максимално висока за неговото деяние”, каза Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

Преди да бъде убита, Ивелина е била преследвана с бус от Иво Маринов и се е оплакала в районното управление в Ловеч. По-късно стана ясно, че преди време полицаят е имал отношения и с момиче от Плевен, което също се е оплакало от него, защото била заплашвана с убийство и обезобразяване със сярна киселина. Тъй като заплахите са отправени в Плевен, преписката от Ловеч е препратена в Районна прокуратура - Плевен.

Междувременно пък депутатът от БСП Димитър Горов заяви на брифинг в парламента, че ръководството на ловешката полиция е имало сигнали за нестабилния характер на Иво Маринов.

"Има сигнали, че същият този полицай е участвал в тормоз над други момичета. Публична тайна е, че друг полицай в Ловеч е изнасилил жена", заяви депутатът и бе категоричен, че трябва да се преразгледа начинът, по който се назначават полицаите.

"Какви хора се назначават в МВР и в състояние ли са да вършат тази работа? Доколко надежден може да бъде психическият тест, който минават полицаите в МВР? Този тест не е установил едно тенденциозно поведение на този полицай. Кой от ръководството на МВР в Ловеч ще понесе отговорност за това, че не са взети мерки през годините?", попита още Горов.

В сряда вечерта роднини и приятели на Ивелина Славчева се събраха да почетат паметта ѝ. Те запалиха свещи и оставиха цветя на паркинга пред дискотека "Илит", където 33-годишният полицай я застреля с пет куршума. Бащата на 25-годишната жена - Георги Славчев, заяви, че иска доживотна присъда за убиеца ѝ.

"Защо тези дни и Цветанов, и Борисов мълчат? Цветанов отива в понеделник да открива училище, това ли му е работата, когато има показен разстрел на младо момиче от негов служител?", попита Славчев.

Присъстващите на бдението поискаха оставката на директора на областната дирекция на полицията комисар Георги Иванов. Той също бе дошъл да запали свещ в памет на Ивелина. Иванов заяви, че в сряда е връчена заповедта за уволнение на Иво Маринов, на който Окръжният съд в Ловеч наложи мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мълчаливото шествие се превърна в протест пред Районното управление на полицията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?