Цветанов не бърза с оставките на полицейските началници

Вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов все още не е приел нито една от оставките на началниците на областните дирекции на МВР. Това стана ясно от думите му в понеделник. "Нямам нищо лично към когото и да било и няма никакъв политически оттенък. Има само реално свършена работа и конкретни планове за действие по отношение на това, което обществото очаква от правителството на ГЕРБ", заяви Цветанов.

В края на миналата седмица стана ясно, че той е поискал оставките на шефовете на 28-те областни дирекции, тъй като не е доволен от работата на полицията. След разговори с всеки един от тях Цветанов ще прецени на кого ще гласува доверие и на кого – не. Той отново отбеляза, че не може МВР да върви след престъпността и само да я регистрира.

В понеделник Цветанов каза, че към момента справката за т.нар. "водно огледало" на Кърджали все още не е готова. Министърът все още чака да получи адекватната позиция от местния полицейски шеф Стефан Ангелов. Последният бе единственият публично разкритикуван след националното съвещание на МВР в петък. Тогава Цветанов заяви, че "не може цял град да говори за похарчени 77 милиона, а Стефанов да няма информация за това. "Водното огледало” бе открито с тържества и речи в навечерието на парламентарните избори и бе един основен "стълб" в предизборната кампания на старата власт.

Министърът говори след представянето на новия шеф на "Гранична полиция" Захарин Пенов. Основният приоритет пред "Гранична полиция" е изпълнението на ангажимента по Шенген, каза Цветанов. До броени дни се очаква в България да пристигне група от Европейския съюз, която да направи проверки по морската и сухопътната ни граница.

Важно е да се знае, че трябва да предприемем действия, които да са адекватни на състоянието на "Гранична полиция" днес, каза още Цветанов. Той допълни, че трябва да се положат максимални усилия, тези които изпълняват служебните си задължения да останат на работа и да бъдат поощрявани, а тези които уронват престижа на службата и са част от корупционни схеми по КПП-ата, да бъдат уволнени.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?