Борисов замазва гафа на вътрешния си министър:

"Цветанов не е искал да засегне президента, но човек някой път се изнервя и казва нещо"

Премиерът се шегува двусмислено с министъра си, прави го следващ премиер, хвали го за работата му

Бойко Борисов дава старт на нова услуга на Агенцията по вписванията заедно с министъра на правосъдието Диана Ковачева. Сн. БГНЕС

Непремерените думи на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов по адрес на президента Росен Плевнелиев от понеделник са навлекли известни главоболия на премиера Бойко Борисов, който е бил принуден да изглажда сблъсъка между министъра и президента и да предупреждава както той си знае Цветанов за бъдеще да си мери приказките.

Това се разбра между редовете от купищата шеги, които Борисов изсипа пред журналисти в сряда по повод на репликата на министъра си към президента. А тя беше казана по повод на проваленото встъпване в длъжност член на Конституционния съд на Венета Марковска, която така и не положи клетва, след като президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията точно преди тя да се закълне. За този акт на президента Цветанов заяви, че Плевнелиев е нарушил конституцията, и обясни, че "длъжността президент е само протоколна, какво зависи от него, той може само да говори, защото трябва да бъде харесван".

Вътрешният министър не се задоволи само с критика към Плевнелиев, но направи и пълен коментар на вътрешнополитическата ситуация в страната в разрез с официалния му статут на член на изпълнителната власт като вицепремиер и вътрешен министър.

Запитан от журналисти защо министър Цветанов е толкова медийно активен и се държи като премиер след завръщането си от САЩ, където бе на дълго работно посещение, Борисов отговори: "Той е следващият премиер. Тя (към журналистката ) каза, че той се държи като премиер. Защо да не стане премиер? Шегувам се с вас. Това е една коледна, новогодишна шега", каза премиерът. След което изсипа куп похвали по него адрес: "Справя се прекрасно с тази си работа. Пожелавам на всеки, когато отиде в Америка, така да го посрещат, както министър Цветанов. Пожелавам на всеки, когато отиде във Великобритания така да го посрещат. И в момента водят операция, много успешна, виждате. Това пожелавам на всички".

И от хвалбите премина към отговор за забележката на Цветанов за президентската институция като чисто протоколна. "Имало е изказване, което в първата част малко е засегнало президентската институция, след това, разбира се, се е поправил с това, че държавният глава е обединител на всички и така".

"Случва се. Хората са много уморени. Знаете колко операции направиха само за няколко дни – фабриката за цигари, и какво ли не още. Възможно е, когато понасяме цялата политическа отговорност в най-голямата криза, някой път отстрани да се получи изказване, което да засегне някой", каза Борисов, като така се разбра, че Плевнелиев е реагирал пред него за нападката на Цветанов, която не е първата.

"Ще говоря сериозно, знам какво ще се получи, ако продължа с шегите – след 3-4 минути ще пуснат агенциите: "Гласят Цветанов за премиер” и ще стане беля. Шегувам се. Ще трябва да изляза след един час да обяснявам, че съм се шегувал. Всеки си е на мястото, поема си добре ангажиментите. Говорих сутринта и с него (с Цветанов - бел. ред.). По никакъв начин не е искал да засегне президента, просто, когато се дават оценки непрекъснато, някой път човек се изнервя и може да каже нещо..."

След което обясни, че по този повод се е видял и с Плевнелиев. "Аз неслучайно вчера и с Росен се видях, с президента Плевнелиев, и това е – никакво напрежение и нещата действително се приемат такива, каквито са, нормално", каза Борисов.

Плевнелиев: "Преди избори ще продължавам да напомням за морала"

Самият Плевнелиев също не остави без коментар обидната реплика на Цветанов към него, че противоконституционно е провалил влизането на Венета Марковска в Конституционния съд, надхвърляйки правомощията си.

Плевнелиев направи уговорката, че "персонални войни не води, а следва единствено Конституцията на Република България".

"Именно според конституцията, която е водеща в моето управление, в Конституционния съд трябва да влезе най-добрият и достоен кандидат”, заяви той пред журналисти.

"Конституцията не включва само правила, но има и морал. Във време преди избори аз ще продължавам да напомням за този морал", каза още той.

Той продължи, че ако Марковска бе станала конституционен съдия това ще е провал за конституцията.

"Изборът на кандидат за конституционен съдия не трябва да бъде плод на договорки между политически партии, а да е част от усещането на целия народ", каза Плевнелиев, който се надява третият път, в който ще бъде предложен кандидат за член на Конституционния съд от квотата на парламента, да бъде успешен.

Споделяне

Още по темата

Още от България