Цветанов не е сигурен дали ГЕРБ са взимали пари от “Лев корпорация”

Цветанов не е сигурен дали ГЕРБ са взимали пари от “Лев корпорация”
"В момента не мога да ви кажа със сигурност" дали ГЕРБ е получавала пари от "Лев корпорация", заяви в петък вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по БНТ.

Компанията се свързва в публичното пространство с арестувания и посочен като глава на "Октопода" Алексей Петров. Веднага след като беше пуснат под домашен арест, негови близки започнаха да разпространяват информации за осъществявано спонсорство на ГЕРБ.

Пред БНТ Цветанов зададе риторично въпроса дали "Лев корпорация" е “криминална корпорация”. Веднага след ареста на Алексей Петров по нареждане на прокуратурата властите започнаха пълна проверка на компанията и дори извършиха обиски в нейните централни офиси.

Запитан дали бившият съветник в ДАНС не е свързан с тази фирма, министърът каза пред БНТ, че в момента тече разследване и "когато бъде приключено, ще се установи".

"И аз ви уверявам, че ако има и най-малката засечка в едно разследване за лица, които са свързани с организираната престъпност и които са участвали в някакво дарение, тези пари ще бъдат върнати", заяви Цветанов. Той отбеляза, че всичко, което е извършено за даренията, е публикувано в Сметната палата.

На 1 ноември свидетел на обвинения за глава на "Октопода" Алексей Петров заяви, че лично е дал 5000 лева на Цветан Цветанов през 2005 г., за да се подпомогне "идеята ГЕРБ".

Асен Урманов, който е работел в смятаната за близка до Петров фирма "Лев корпорация", обясни, че е занесъл парите в щаба на ГЕБР в НДК, тъй като Петров му е казал да направи това.

"В това няма нищо лошо. Взехме парите от фирма и ги занесох на Цветанов. Тогава щабът беше в НДК, на първи етаж. Исках да му ги дам с разходен ордер, той ме помоли да изготвя документ като договор за дарение", разказа още Урманов.

Той обаче уточни, че договорът не е в него и препоръча на журналистите да се обърнат към "Лев корпорация", "за да ги видите тези документи"

Запитан познава ли Урманов, Цветанов каза: "Виждал съм го този човек, какво за Асен?" След това, по повод твърденията на Урманов, че е ходил при Цветанов и бил нещо като свързващо звено между "Лев корпорация" и ГЕРБ, в чийто щаб отишъл и дал 5 000 лв. от фирмата, министърът коментира с една дума – "глупости".

"Вие представяте ли си, че могат да бъдат взети пари, без да бъдат оформени с договор за дарение?", запита риторично Цветанов.

На въпрос дали е трябвало да се вземат пари от Алексей Петров или от "Лев корпорация" 2005 - 2006 г., Цветанов отвърна с контравъпрос: "Алексей Петров ръководител ли е на "Лев корпорация"?".

Запитан знаел ли е през 2006 г., че Алексей Петров е "Октопод", Цветанов отвърна:

"Вижте, Алексей Петров е доста сериозна и емблематична фигура в годините на прехода. И ако погледнете всичко, което се е утвърждавало в неговата биография и трупането на тези капитали, които той декларира, това всичко е станало с протекцията на държавата и всъщност прикрито с организираната престъпност и действията, които е предприемал."

По-нататъшните опити на водещия да стигне до отговор от министъра дали през 2005 -2006 г. са знаели, че Алексей Петров е "Октопод", не дадоха резултат.

В периода 2001 – 2005 г. сегашният премиер Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, а Цветанов – негова дясна ръка.

Пред БНТ Цветанов отново повтори, че реалните действия на кабинета срещу организираната престъпност са провокирали консолидация на нейните "говорители" и атаките срещу него и правителството.

Срещу правителството на ГЕРБ има "сценарий, който ние го наблюдаваме почти всяко едно правителство, което е на власт", заяви вицепремиерът. "Въпросът е дали ще се поддадем на този сценарий, дали ще изпаднем в тази зависимост, в която са били досега 20 години управляващите, които са ни управлявали, или просто трябва да продължим по същия път, по който сме тръгнали", коментира той. Веднага след това декларира, че ще продължат по същия път и няма да се поколебаят в действията, предприемани от МВР.

Помолен да конкретизира кой все пак е написал този сценарий, министър Цветанов отговори: "Е, нека в момента да не ви го казвам...Вижте, България е много малка страна...всичко се знае, така че, ако днес някои неща не могат да излязат наяве, може би след години те ще излязат".

Вътрешният министър не коментира оправдателната присъда за братя Галеви, произнесена в четвъртък от кюстендилския съд.

Нека да излязат мотивите на съда, за да видим все пак какви са оправданията, каза Цветанов и напомни, че има и втора инстанция, а "прокуратурата смята, че там нещата биха могли да изглеждат по съвсем различен начин".

Във връзка с оповестено изследване, според което процентът на разкритите престъпления намалява, министър Цветанов поясни, че това е така, защото МВР вече се стреми да регистрира всички престъпления.

"Когато има завишаване и когато вече си дал абсолютно всичко да бъде регистрирано, естествено, че ще има промяна и на това съотношение. Но важното е, че вече критериите и методиките за правенето на тази статистика са реални", каза Цветанов.

Той напомни как през годините винаги се е отчитало, че престъпността намалява. "Реално обаче обществото винаги е усещало, че тя се увеличава", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България