Цветанов не изключи Октоподът да има връзки в съда

Цветанов не изключи Октоподът да има връзки в съда

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви в петък, че е "възможно" пуснатите от ареста петима задържани при операция "Октопод" да повлияят на разследването и да окажат натиск върху свидетели. С коментара "съдът определя правилата на играта", той прехвърли отговорността за последното развитие на събитията върху магистратите от Софийския апелативен съд (САС).

Съдът остави в ареста Алексей Петров, обвинен за лидер на престъпната група, и Марчело Джотолов. Останалите петима задържани октоподи обаче освободени, тъй като нямало доказателства да са част от групата.

"Дали (Октопода) има връзки между хора в съдебния състав или в съдебната система – аз не изключвам. Защото, съдейки от подхода – Октопода има връзки в МВР, не изключвам такива и в съдебната система", коментира министър Цветанов

Свидетели и доказателства

Според него свидетелите срещу групата на Алексей Петров са загубили доверие в държавата "поради връзките на Октопода в съдебната система" и затова дават показания за престъпления отпреди повече от десет години. Правят се насрещни проверки по свидетелските показания за бездействието на правоохранителните и правораздавателните органи, добави Цветанов.

"Групата е вършила престъпления – отнемането на фирми, джиросването на акции през 1999 г.", посочи Цветанов. Така той отговори и на въпроса, защо прокурорът по делото за мерките за неотклонение твърдеше, че групата е създадена да върши престъпления, а не, че е вършила.

За мен е по-важно, че днес има лица, които свидетелстват за организирана йерархична група, оглавявана от Алексей Петров, каза министърът по повод решението на съда Петров да остане в ареста. За него, както и за Джотолов, съдът прецени, че системно и постоянно са се занимавали с рекет и изнудване, като са използвали за това физически сила, психически натиск и дори са държали жертвите си в изолация.

Радвам се, че Алексей Петров също се съгласи с решението на съда да остане в ареста. Това е частично признание за неговата съпричастност и това, което бяхме събрали, заяви министърът пред репортери.

По повод другата реплика на Трактора след делото в четвъртък вечер, че се надява в хода на процеса да отпаднат всички доказателства срещу него, Цветанов заяви, че е "все по-спокоен" за доказателствата. Надявам се, че тези, които трябва да вземат решение, ще покажат обективност и че не са под ничие влияние, допълни той.

Цветанов получил уверение от главния прокурор Борис Велчев, че досега толкова много доказателства не са били представяни до изправянето на някоя група пред апелативен съд за гледане на мерки за неотклонение.

Хамстера и Дамбовците

Не сме предполагали, че останалите ще бъдат освободени, каза Цветанов. Момчил Кръстев и братята Пламен и Йордан Стоянови -Дамбовците бяха пуснати срещу най-леката мярка – подписка, тъй като според съда за тях няма доказателства да са участвали в престъпната група. Антон Петров - Хамстера и Николай Велков напускат ареста срещу 20 хил. лв. парична гаранция, което, според коментара на премиера Бойко Борисов в петък, е признание за тяхната съпричастност към "Октопода".

Министър Цветанов каза, че "Хамстера е дясната ръка на Алексей Петров".

"Хамстера е координаторът с всички автокрадци, като започнем от Дабата, Лъвицата, Тапата, Релето, Гребеца", уточни той пред БНР и добави, че за МВР и прокуратурата е "малко обидно", след всички всичките им усилия по залавяне и документиране на престъпна дейност, да се дава възможност на заловените да излизат на свобода.

Цветанов добави, че нахлуването на полиция в офисите на братята Пламен и Йордан Стоянови е съвпадение с пускането им от ареста. Снощи маскирани полицаи нахлуха в помещенията на Дамбовците, а от фирма "Екометал инженеринг" (собственост на Пламен Стоянов) съобщиха, че в петък се провежда трети оглед.

Цветанов обясни, че във въпросните офиси полицията търси нещо, но не уточни какво. Добави, че са намерени мобилни телефони и законно притежаван пистолет.

Добрите и лошите

Министърът определи като "добър" въпроса на Mediapool дали предстои акция "Магистрати" срещу представители на съдебната власт, свързани с Октопода, но се въздържа от какъвто и да е коментар. "Надявам се добрите съдии да са повече от лошите, също добрите прокурори да са повече от лошите и добрите полицаи да са повече от лошите", отбеляза философски той.

По повод твърденията на Алексей Петров, че всичко, което е правил, е било в качеството му на агент под прикритие, Цветанов заяви: всеки един служител, каквито и задачи да изпълнява, трябва да се съобразява с конституцията и законите на страната. Няма такава задача, която да му дава възможност за подобно изнудване, заплахи на хора с оръжие, изземване на фирми и т.н., добави министърът.

Той отхвърли твърденията на Петров, че е задържан, за да му фабрикуват доказателства, какъвто бил случаят с папките на басейна "Спартак".

Алексей Петров "е боравил с подобна класифицирана информация и е осъществявал действия, които по принцип не са му нито от компетентността, нито във функциите, които е имал като съветник", коментира Цветанов пред БНР.

Министърът се оправда за вчерашното си изказване, че Петров трябвало да получи поне 12 -годишна присъда, като каза, че това било в отговор на въпрос от гражданин. Добави, че не дава и няма намерение да дава указания на съда. "Аз казвам, че в МВР все още има корупция. Нали не си представяте, че в другите институции всичко е по мед и масло? Никой не може да ме убеди, че в съдебната система няма корупция", коментира Цветанов.

Борисов за съда: Така са преценили, така са действали

Премиерът Борисов от своя страна коментира решението на апелативните съдии с думите "така са преценили, така са действали". Той напомни, че е поел ангажимент да не коментира действията на съда.

Попитан дали докато е бил главен секретар на МВР е оказван натиск Алексей Петров да не бъде разработван, Бойко Борисов посочи, че министърът на вътрешните работи е този, който назначава агентите под прикритие.

Борисов смята, че няма грешка в работата на полицаите при събирането на доказателства за престъпната група. Мисля, че фактът, че на тази инстанция има задържани, означава, че са събрани достатъчно годни доказателства към момента. За останалите има време в процеса на производство да се съберат, допълни той.

За твърденията на Алексей Петров за банков картел у нас министър-председателят заяви, че финансовата система по никакъв начин не е подчинена на правителството и кабинетът няма инструмент да свали лихвите.

След като приключи с участието си в парламентарния контрол, Борисов разговаря с Волен Сидеров, лидера на партия "Атака", която към момента е единствената, която подкрепя безусловно и всеотдайно всички решения на ГЕРБ.

След срещата Сидеров каза, че е поздравил премиера за акция "Октопод", която била "нов етап в развитието на страната". Волен Сидеров смята, че е необходимо да бъдат изведени на светло политиците, стояли зад "Октопода", покровителствали го и одобрили назначаването на Алексей Петров в службите. Това, което вчера Петров подхвърли, се разминава с истината, този човек обича да преувеличава и спекулира с това, че делото срещу него е политическо, коментира лидерът на "Атака".

Двете партии, които нямат никакво отношение към досегашното мафиотизиране на България, са ГЕРБ и "Атака", подчерта Волен Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?